Окончателно: Брендо не може да изтърпява в България наложените му в Италия и Румъния присъди

Тричленен състав на Апелативен съд – София потвърди изцяло разпореждането на Софийския градски съд, с което е отхвърлено искането на Евелин Банев Брендо да изтърпява в България ефективните присъди, които са му наложени от съдилищата в Италия (20 г.) и Румъния (10 г.) за наркотрафик.

Апелативните магистрати посочват, че искането на Банев да излежава присъдите си тук може да се разглежда само ако той се намира на територията на страна-членка на ЕС, тъй като е свързано с налагане на ефективни присъди в рамките на тези страни.

Според официалните данни, Банев се укрива след произнесената у нас 6-годишна ефективна присъда спрямо него. В тази връзка през 2018 г. той е бил обявен за общодържавно издирване, а впоследствие спрямо него е издадена Европейска заповед за арест. Обявен е с Червена бюлетина и за международно издирване и временно задържане с цел екстрадиция за Република България в случай, че се открие на територията на която и да е държава – членка на МОКП Интерпол. Междувременно осъденият е бил установен в Република Украйна. Той е бил задържан там от 08.09.2021г. до 21.09.2021г., когато е бил освободен с решение на съда с оглед придобито от него междувременно украинско гражданство. След това местонахождението му е неизвестно.

От така събраните данни апелативните магистрати правят извод, че Банев не се намира на територията на Р. България, още повече че при първото негово легално влизане на територията на България, следва да е задържан фактически и отведен на място за изтърпяване на наказанието „лишаване от свобода“ по влязлата в сила присъда на Софийския градски съд.

По тези причини молбата на лицето е недопустима, а производството по нея се прекратява.

Определението на САС е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене