Ще допуснем ли Седемте рилски езера да се превърнат в блата?

Има реален риск да затрием нещо емблематично – Седемте рилски езера. Това твърдят учени, които са изследвали водоемите и предупреждават, че езерата може да се превърнат в блата.

Докладите са изнесени на 3 юни на научната конференция по повод 30 години НП „Рила”. Учени от Югозападния университет са изследвали най-вече Рибното езеро със сателит и анализът им показва, че в него има голямо съдържание на минерални и органични вещества.

По този начин езерата се заблатяват, това е така заради наличието на много допълнителни минерални и органични вещества, уточни директорът на НП „Рила” – Владимир Милушев.

Две са основните причини за този пагубен за водоемите процес.  Първата е ерозията на туристическите пътеки, от които се свличат земни маси в езерата. Втората е наличието на органични вещества заради газенето на забраната за къпане в тях от страна на хората. Въпросните минерални и органични вещества са храна за растенията.

По този начин се увеличава растителността, която покрива водното огледало. Най-засегнати са Рибното езеро и Трилистника.  Затова са нужни спешни мерки за неговото спиране. Не се ли предприемат действия, то може след 2-3 десетилетия някои от езерата да останат само спомен.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене