Съдът потвърди наличие на конфликт на интереси за двама съветници от ОбС-Благоевград

Административни съдилища в страната потвърдиха решения на КПКОНПИ за конфликт на интереси за над 200 хиляди лева, съобщиха от антикорупционната комисия.

Административен съд – Благоевград е потвърдил установения от КПКОНПИ конфликт на интереси по отношение на Валентина Шаркова – общински съветник в ОбС – Благоевград (мандат 2019 – 2023г.). Тя е гласувала решения на Общинския съвет за намаляване с 30%, а впоследствие и за освобождаване от заплащане на концесионни вноски на търговски дружества -концесионери на общински имоти. По същото време самата Шаркова е работела по трудов договор в едно от дружествата-концесионери и е получавала възнаграждение във времето, в което е била и общински съветник, а със собствениците на същото дружество е имала дълготрайна икономическа обвързаност. По този начин тя е осъществила конфликт на интереси в частен интерес на свързани с нея лица. Наложени са й глоби в общ размер на 10 000 лв. и е отнета сумата от 100 836, 14 лв., представляваща стойността на реализираната материална облага.

С Решение на Административен съд – Благоевград е потвърден и конфликтът на интереси за Бисер Стойчев – общински съветник в ОбС Благоевград (мандат 2019 – 2023 г.). За него е установено, че е гласувал на заседание на Общинския съвет в частен интерес – свой и на свързано с него лице, съпругата му. Вместо да си направи самоотвод, той е гласувал „за“ разрешаване на изработването и одобряването на изменения в подробния устройствен план на селище към Община Благоевград, в което той и съпругата му притежават имот. Наложена му е глоба от 5000 лв.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене