Ловят с капани корояди в НП „Пирин”

Дирекция „Национален парк Пирин“ изпълнява дейности по мониторинг за доминиращия корояд в смърчовите хабитати. Това става в горски местообитания в неблагоприятно състояние. За целта на подходящи площадки, разположени в три височинни диапазона – 1200, 1500 и 1800 м. н.в., е монтирана по една уловка, процепен тип. Капани са поставени на терен в средата на май, а до средата на юни поставянето ще продължи в зависимост от надморската височина  и конкретните условия.

Това позволява мониторинг на различна надморска височина при редовно залагане на феромони и събиране на улова в капаните през целия вегетационен период.

Феромоновите уловки за корояди намират приложение при дейности, свързани с мониторинг на тези вредители по отношение на видовия им състав, сроковете на развитие и числеността на отделните видове.

Короядите представляват малки по размери бръмбари с дължина 1-9 мм. Характерна особеност за тях е груповият начин на живот, при който се формират т.нар. семейства със съответната система от ходове под кората или в дървесината, изгризана както от възрастните, така и от ларвите. По този начин се образуват дупчици, които прекъсват проводящите тъкани на дървото и в продължение на 1-2 месеца то изсъхва. Ако не се извършат навреме необходимите лесозащитни мероприятия, може да бъдат унищожени десетки и стотици хектари гора.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене