Лавров не може да лети над България

Във връзка с медийни запитвания, информираме, че Министерството на външните работи на Република България, с нота от 1 юни 2022 г., не предостави дипломатическо разрешение за изпълнение на руски полети над българска територия с министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров.

Решението е в съответствие със санкционните режими на Европейския съюз срещу Русия и по-конкретно член 4д, параграф 1 от Решение 2014/512/ОВППС на Съвета от 31 юли 2014 г. В допълнение, считано от 25 февруари 2022г., под номер 670 Сергей Викторович Лавров е включен в списъка с физически и юридически лица, обект на ограничителни мерки на ЕС, съгласно Регламент 269/2014 г.

Междувременно Москва потвърди, че страните, обкръжаващи Сърбия, са затворили въздушното си пространство за самолета на външния министър Сергей Лавров, който трябваше днес да пристигне в Белград. Сред тези страни е и България.

Руската делегация трябва да проведе преговори в Белград, а страни членки на Европейския съюз и НАТО затвориха въздушното си пространство. Това е поредният закрит канал за комуникация, заяви представителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от БНТ.

Отказът на България потвърди пред ТАСС и руският посланик в София Елеонора Митрофанова. Освен България, самолетът на Лавров няма да бъде допуснат и от Северна Македония, и от Черна гора.

„Нашата дипломация все още не е овладяла способността да се телепортира“, шеговито коментираха още от Москва.

Сръбският министър-председател Ана Бърнабич заяви, че президентът Александър Вучич трябва лично да се заеме с логистиката на посещението на руския първи дипломат.

Тази вечер Вучич ще направи изявление по темата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене