Горанов съобщи за голяма шашма с парите от Плана за възстановяване, ще изгорят пенсионерите

Управляващите се готвят да покрият увеличаването на парите за старини с аванса от Брюксел, но това ще се случи само през 2022 година, а за 2023 година откъде ще дойдат парите, пита бившият финансов министър на ГЕРБ

Засега икономиката не е на спад, но разликата между прогнозите в края на миналата година и сега, са доста различни. Големият проблем е инфлацията, а мантрата, че тя е привнесена отвън е само частично вярна. 

Това заяви Владислав Горанов от ГЕРБ в ефира на БНТ, коментирайки икономическата криза и дали тя е продукт на сегашното управление.

„Планира се да плащат пенсии с парите от Плана за възстановяване, с аванса от Брюксел. През 2022 ще дойде малко над милиард от Плана на ЕС. Това ще послужи като източник за балансиране на бюджета, в който с 1.5 милиарда се увеличават пенсиите. Тоест ние нямаме устойчиво финансиране на този нов допълнителен разход. Начинът, по който се променят пенсиите, нарушава изцяло основния принцип за връзка между осигурителния принос и размера на пенсиите“, разкри Горанов.

„Това е един аванс, който би следвало да дойде, но той не е дошъл. Тези пари не са за пенсии. Те ще помогнат веднъж за постигане на баланса през 2022, но откъде ще се финансират пенсиите през 2023 година. Това, което се подценява, заиграването с най-широкия кръг на обществото, пенсионерите, не е довело до нищо добро за нито един политик. Защото така се вкарва един инфлационен данък, който не само изяжда увеличението, но ги връща на по-ниски реални пенсии отпреди“, каза още бившият финансов министър.

„Казвам, че мерките, които се предприемат за борбата с ценовите увеличения са безсмислени, ако хоризонтално на всички раздаваш. Ефектът от това се губи, защото се превръща отново в инфлация“, коментира Горанов антиинфлационните мерки на правителството.

Що се отнася до критиките на ГЕРБ към управляващите и постоянния говор, какво би могло да бъде, ако партията на Борисов бе на власт, Горанов каза следното:

Ние сме в ролята на опозицията, ние задаваме проблемите на днешния ден. Увеличението на цените започна през 2021. Още тогава коментирахме, че трябва да се измисли устойчив механизъм, защото енергията се генерира от български и 80% държавни мощности. Можеше да се състави автоматичен механизъм, който да преразпределя свръхпечалбите от енергийните дружества и да не се получи такъв ценови шок, който се пренесе навсякъде по веригата на ценообразуването и се появи една инфлация“.

„В ЕС високата инфлация не се дължи на ковид кризата или войната, тя е с генезис години назад, но за нашата инфлация, една от най-високите в ЕС, ние трябва да си търсим наше решение. Опита да се гаси инфлацията с пари, които не са изкарани, ще доведе до по-висока инфлация и до по-висок дълг“, предупреди Горанов.

По думите му, с мерките си за борба с поскъпването правителството е трябвало да се фокусира само върху нуждаещите се, защото с такова компенсиране, като сегашното, ще се роди само инфлация. „Давам пример с горивата. Миг след новината за компенсациите за горивата бизнеса веднага прибра това увеличение и най-вероятно няма да има намаление на цените. Друг е въпросът, че то ще се използва и от бедни, и от богати“, поясни Горанов.

Бившият финансов министър коментира и новината за повишаване на лихви по депозитите.

„Очакваме ЕЦБ да върне основната лихва на положителна територия. Колкото по-бързо стане това, толкова по-добре. Но трябва да се търси фин баланс, да се преодолее инфлацията и икономиките на Европа да не изпаднат в рецесия. Със сигурност инфлацията може да се бори с  увеличение на лихвите. Това е начина да се пребори в средносрочен план инфлацията“, каза той.

„Това, което прави впечатлени, че се случва, има огромно изтегляне на вложенията в България. Иначе изключително неприятно е когато усещаш, че парите ти изчезват. Но това е инфлацията и тя е следствие от обективни международни и национални процеси. Но със сигурност, това, което няма да постигнем със сегашните мерки, е успокояване на инфлацията“, каза Горанов, попитан какво прави българина, за да спаси парите си от обезценяване.

Относно влизането ни в еврозоната, според него, до края на 2024 може да изпълним критериите. „Трябва да се обяснява на българските граждани, че след влизането в европейския банков съюз нямаме монетарна политика. Ние сме вързани към еврото. Ние сме условно в еврозоната с зависимостта от паричната политика на ЕЦБ, без да имаме възможност да участваме в нея. Струва ми се, че всеки един евроскептик трябва да му се зададе въпроса, дали всъщност втората по сила валута в света и валутата на едни от най-богатите икономики, е мястото от което ние трябва да се притесняваме“, каза той.

„За България са само ползите. Ако влезем ще има намаляване на лихвите, намаляване на транзакционни разходи, намаляване на валутен риск. Трудно бих могъл да измисля някакво мнение против, освен някакво патриотично, че българското левче ще отиде в историята“, добави той.

„Смятам, че начинът, по който сегашното мнозинство се справя с дневния ред на обществото е незадоволителен и изборите ще донесат едно по добро решение за управлението на страната“, каза Горанов в отговор на въпроса, дали ГЕРБ се стремят към предсрочни избори.

„Голяма част от твърденията да се сатанизира ГЕРБ са безпочвени. Вижда се, че това, което се е случвало в годините на управление на ГЕРБ, като градеж, не е лесно да се поддържа и като темпо , и като стандарт. Това, което се случва в коалицията, показва две неща – не се управлява лесно държавата и само с пиар не става.

Ако сравним предизборните обещания на партиите, ще видите една огромна дупка между обещания и сегашната реалност. Ако говорим за прозрачност, нямаше най-малко да се засекретят договорите за доставка на газ. Не говоря за танкерите от САЩ , а за другите сделки. Има доста въпроси, които могат да се повдигнат и не отговарят на стандарта за положителна промяна. Промяна има, но тя не е положителна“, разви още тезата си депутатът от ГЕРБ.

Горанов коментира и решението на съда, че задържането му е било незаконно.

„Трябва да внимавам колко съм критичен към сегашните управляващи, за да не получа нова административна мярка, но ареста ми се оказа незаконен. МВР има право да обжалва. За мен обжалването е абсурдно, но сме правова държава“, каза той.

На твърденията, че с него ще се занимава скоро Европейската прокуратура заради казуса с избягалия в Дубай бизнесмен с 19 повдигнати обвинения Васил Божков, Горанов каза:

Господин Божков не говори за никакви разходи, а че бил предоставял подкуп, защото бил изнудван. Не виждам къде са европейските средства в тези твърдения. За определени фирми, свързани с него, се установи, че не са внесени коректно таксите. Текат процесуално-следствени действия. Да видим дали ще бъде успее да бъде разпитан процесуално годно. Мога да кажа, че не съм имал повод да рекетирам Божков. Да ви прилича на човек, който да може да бъде рекетиран? Не съм получавал и давал нищо“.

„Аз като финансов министър не съм възлагал и не съм участвал в проекти с европейски средства“, подчерта той.

„Подарявам ви всичките имоти, които имам зад граница. Нямам имоти зад граница. Стандартите на журналистиката не трябва да  позволяват да се разпространяват такива анонимни информации. Това трови средата“, каза Горанов, след като бе попитан, дали има имоти в чужбина.

„Антикорупционното законодателство трябва да се развива постоянно. Имаме проблем с корупцията, но всичко трябва да бъде правено много прецизно в рамките на установените правни доктрини у нас и ЕС. Иначе рискуваме да имаме норми, които не отговарят на стандартите за върховенство на правото и се превръщат в бухалки. Имаме достатъчно органи, нека те да бъдат овластени. Не съм убеден, че трябва да бъдат създавани нови органи“, каза Горанов, коментирайки мракобесния проектозакон на Асен Василев, известен още като БГ „Магнитски“.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене