Президентът откри паметник на 11 Македонска дивизия в Петричко

Осветиха военен паметник на героите от 11 Македонска дивизия под връх Тумба в планината Беласица. За церемонията в Петрич пристигна президентът Румен Радев. Послещнаха го кметът димитър Бръчков, депутати и вовенни.

„Преди повече от век, водени от свещения идеал за обединена и независима България, хиляди български доброволци от Македония се вливат в редиците на дивизията, за да вдигат оръжие в защита на родните земи. Склоновете на красивата Беласица приютиха мнозина от тях. Още тогава техните бойни другари белязаха пътя на дивизията и лобните места на героите с паметници, мемориални чешми и обикновени кръстове, включително тук, в района на връх Тумба. За съжаление, превратностите на времето и не една злонамерена ръка варварски заличиха много от тези места. Окуражаващо е, че днес все по-категорично преоткриваме своя дълг към нашите предци“, заяви държавният глава.

Монументът се изгради по предложение на Инициативен комитет от с. Габрене. По сведения на Инициативния комитет българска войскова част, разположена в района на връх Тумба. Там е имало паметник, който през 1926 година е разрушен от гръцки войски. 11-та пехотна Македонска дивизия е била под командването на генерал Кръстю Златарев.

Румен Радев изрази признателност към всички институции и личности, съдействали за изграждането на мемориала. „Най-голямата отплата за саможертвата е тя да не бъде забравена, отбеляза държавният глава. Убеден съм, че този паметник ще надживее всички предизвикателства на времето“, каза Радев и отпътува за Атон.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене