Радев: Категорично в България няма ядрено оръжие

Категорично в България няма ядрено оръжие, така президентът Румен Радев отговори на въпроса на медиите за американските изтребители, прелетели през България и кацнали на база „Граф Игнатиево“ тези дни, както и появилите се слухове, че на тях има ядрено оръжие.

„Това са спекулации. Тези изтребители идват тук най-вече, за да могат водят съвместна тренировъчва дейност с българските военно-въздушни сили и да помагат за усилена охрана на въздушното пространство. И дума не може да става за ядрено оръжие, допълни Радев.

„Американски изтребители F-35, базирани във въздушна база в Германия, кацнаха в България като част от усилията на НАТО за подсилване на Източния фланг. Те се присъединяват към четирите нидерландските изтребители F-35, които охраняват българското въздушно пространство от началото на април, като част от мисията им на т. нар. „Еър полисинг“ на НАТО, която официално беше до края на май“. Това става ясно от съобщение на Алианса на 1 юни, разпространено на страницата в Twitter.

Президентът Радев коментира и други актуални теми от последните дни. Според него има нужда от актуализация на бюджета.

„Всички намерения на правителството за антикризисни мерки трябва да минат през парламента. Надявам се на по-бързо развитие, за да не бъдат и тези мерки прекалено закъснели. Най-важното е да видим устойчива управленска програма на правителството”, добави още той.

Относно депутата от „Продължаваме Промяната” Христо Петров – Ицо Хазарта, който по време на заседание си направи селфи, на което показва среден пръст на колегите си, докато те държат надписи „Оставка“, насочени към вицепремиера Калина Константинова, Радев заяви, че парламентът ни се е нагледал на какво ли не. 

„Мисля, че тук не става въпрос за средни пръсти, а за цялостно поведение и отношение вътре в парламента. Нашите народни представители не трябва да забравят, че с всичките си действия, с начина, по който изглеждат и говорят, изразяват отношението си към българските граждани” , добави държавният глава.

За протеста на надзирателите президентът Радев каза, че всеки има право да протестира, но зависи за какво и по какъв начин. „Всички в момента професионални слоеве, всички, които вършат някаква дейност, имат своите основания да искат по-добри условия за работа. За мен е важно да има диалог с управляващите”, уточни той.

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене