Защо и новите забрани за движение в Кресненското дефиле ще останат само на хартия

Дори и с новите ограничения пътуването през Кресненското дефиле продължава да е опасно като руска рулетка. Най-рисковият пътен участък в страната си остава такъв. Въпреки поредните опити на държавата да сложи ред и да респектира шофьорите.

Преди дни официално обявиха, че изпреварването в дефилето е напълно забранено, а скоростта е ограничена до 50 километра в час. Положиха нова пътна хоризонтална маркировка с жълта боя, монтираха и необходимите пътни знаци, които са видими и поставени на правилните места. Всичко това звучи много доре, но то няма да направи преминаването през Кресненското дефиле по-безопасно. Причината за това е в липсата на реален контрол. Тази 16-километрова отсечка е изключително специфична и много тясна, изпълнена с множество завои.

„За пътните патрули на КАТ на практика има само две места, където биха могли да контролират движението. Едната стоянка е край бензиностанцията, а другата  край двата тунела в дефилето. Възможностите на катаджиите да регулират пътуването са сведени до минимум и те са с вързани ръце”, коментира Александър Стамболийски, председател на Съюза на българските транспортни работници.

Това пък развързва ръцете и краката на шофьорите, които не спазват нововъведените ограничения, изпреварват на воля и натискат газта. Особено през нощта никой не си и помисля да се съобразява с правилата на движение в Кресненското дефиле.

В същото време е невъзможно да се осигури видеонаблюдение в този опасен участък от ПП Е-79. Според пътни експерти новите промени в Закона за движение по пътищата забраняват стационарните камери по пътищата. Единствено видеоконтролът може да стане с така наречените триноги. Но пък при наличието на такава камера трябва да има и полицейски патрул. Така забраните си остават на хартия и никой не ги спазва.

Темата с безопасността на движение в Кресненското дефиле е разисквана многократно. Преди години превозвачите предложиха да се монтират разделители с колчета между двете платна, но се оказа, че този вариант не е удачен, защото при пътен инцидент ще се образува „тапа” и тя няма да позволи бързото придвижване на аварийни автомобили.

„Обмисляхме да се сложат и гумени разделители, които не биха попречили на линейките и пожарните, но пък това е твърде скъпа инвестиция. Още повече, че тази пътна отсечка е част от бъдещата автомагистрала „Струма” и все още имаме надежда, че ще бъде изградена. Докато това не се случи, няма как да се осигури по-голяма безопасност за пътуващите. Затова призоваваме всички шофьори да са внимателни в тези 16 километра”, каза още Александър Стамболийски.

ilindenpres.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене