ЕС сваля санкциите срещу патриарх Кирил по настояване на Унгария

Информацията за свалянето на санкциите на Кирил съобщават Euronews, позовавайки се на трима дипломати, и Reuters, които цитират един европейски представител. Все още се очаква официално изявление от страна на Европейската комисия.

Вчера стана ясно, че шестият пакет санкции срещу Русия се отлага именно заради поредното вето на Унгария. ЕС искаше да наложи мерки срещу патриарх Кирил, защото той е смятан за основен поддръжник на руската военна агресия срещу Украйна.

Кирил се превърна в изключително противоречива фигура от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари. Той напълно подкрепя войната, водена от Владимир Путин и защитава редовно опорките на Кремъл за „специалната операция“ в съседната страна.

Малко преди Великден патриархът призова руснаците „да не се поддават на изкушението на врага“, който се стреми да разруши „единството между православните християни“.

По време на литургия на 3 май той заяви, че Русия не е нападала никоя държава – въпреки случващото се в Украйна. „Не искаме да воюваме с никого, Русия никога не е нападала никого. Удивително е, когато една велика и могъща държава не е нападнала никого, а само защитава границите си“, каза тогава Кирил. Позицията му беше подложена на критики и от папа Франциск, който разговаряше с руския патриарх чрез Zoom. Главата на католическата църква разкри, че 20 минути Кирил чел от лист хартия „всички причини, които обясняват войната“.

„Изслушах го и след това отговорих: „Не разбирам нищо от това. Братко, ние не сме държавни служители, не трябва да говорим на езика на политиката, а на езика на Исус“, сподели папа Франциск. „Ние сме пастири на едно и също свято Божие стадо. По същата причина трябва да търсим път към мира, трябва да спрем военните действия“.

Преди няколко дни Православната църква в Украйна (ПЦУ) поиска от Вселенския патриарх Вартоломей и главите на поместните църкви да лишат патриарха на Москва и цяла Русия от престола му. Причината – ПЦУ го обвинява в ерес.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене