Обрат при опита на „Има такъв народ“ да забави плана за въвеждане на еврото

Претърпя обрат предложението на „Има такъв народ“ (ИТН), с което партията на Слави Трифонов иска да забави Националния план за приемане на еврото. Целта беше той да бъде приложен след приемането от Народното събрание на стратегически документ – анализ на ефектите от единната европейска валута.

Изненадващо вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев взе участие в Комисията по въпросите на ЕС, което наложи разместване в дневния ред пък на бюджетна комисия и депутатите не започнаха с блиц-контрола с Василев.

В Комисията по въпросите на ЕС извънредно бе включено в програмата предложението на ИТН, но впоследствие  също толкова извънредно точката бе оттеглена. Именно за това се разбраха депутатите в комисията. Въпреки консенсуса по време на заседанието на Комисията по въпросите на ЕС имаше размяна на реплики между коалиционните партньори.

Любомир Каримански от „Има такъв народ“ каза, че за тях по-важното е защо колегите им от Хърватско могат да направят такъв план, а България не може да направи такъв стратегически план.

„Къде бяхме 5 месеца досега?“, попита Каримански.

От своя страна председателят на Комисията по въпросите на ЕС и депутат от БСП Драгомир Стойнев каза, че не сегашното правителство носи вина за забавянето на еврото, като той предложи темата да бъде отложена, за да присъстват и представители на БНБ и Асоциацията на банките в България.

Асен Василев също взе отношение. „Идеята е Народното събрание очевидно иска да разгледа решение и в това решение да присъстват всички, които са участвали в този процес. Що се отнася до самото въвеждане на еврото, нека кажа и нещо много важно. То няма как  да бъде въведено без Народното събрание. Ние имаме да променим над 100 закона.Той заяви, че трябва да минат промени в банковите закони и Закона за БНБ, както и да се приеме Закон за еврото.

Впоследствие точката с предложението на ИТН бе отложена и от Комисията по бюджет и финанси.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене