Община Разлог прекрати договора с Ив. Чапов за строеж на спортен комплекс

Община Разлог прекрати договора с Ив. Чапов за строеж на спортен комплекс, излиза с печалба от 64 692 лв. от провалената концесия

Община Разлог прекрати концесията за свръхмодерен комплекс в местността Байова борика, какъвто трябваше да построи благоевградската „Хидроенергийна компания“ АД /ХЕК/ на Иван Чапов. На последната сесия ОбС – Разлог прекрати с 16 гласа „за“ и само 1 „против“ /на вечния опозиционер Димитър Марков/ действието на концесионния договор за строителството на базата, сключен между Чапов и общината през март 2017 г. за срок от 35 г.

Преди ОбС 4 постоянни комисии се съгласиха с предложението на концесионера, че договорът трябва да бъде прекратен по взаимно съгласие, без ХЕК да плаща неустойки по него.

По сметки на юристите на общината до момента Чапов е платил 64 692  лв. на общината и няма нужда да му се търсят повече за прекратения по негово искане концесионен договор. От сумата 10 000 лв. без ДДС е еднократното концесионно плащане, внесено  първоначално на 10.11.2016 г. като депозит за участие в концесионната процедура, 2 пъти по 7000 лв. Чапов е направил концесионно плащане за 2020 г. и 2021 г. плюс още  1166.67 лв. за периода 16.03.2022 г. – 16.05.2022 г.  Към тези суми през април общината е усвоила на основание чл. 51 от концесионния договор и банковата гаранция за гарантиране изпълнението на Инвестиционната програма по концесионния договор в размер на 39 525 лв.

Чапов е обещал да не претендира каквито и да е било обезщетения от концедента община Разлог, в това число и за дадените от него 67 450.35 лв. за одобряване на архитектурен проект на комплекса и издаване на разрешение за строеж.

Както „Струма” писа, мотивът на благоевградския бизнесмен да се откаже от концесията беше, че периодът на пандемия във връзка с Covid-19 повлиял силно на основната му търговска дейност, както и последвалата и към момента нарастваща нестабилност и непредсказуемост на пазара на строителни материали и горива.

С решението си ОбС – Разлог натовари временно изпълняващия длъжността кмет Венцислав Гърменов да назначи комисия, която да приеме обекта в срок до 30 дни от сключване на споразумението за прекратяване на договора. Това едва ли ще затрудни членовете й, като се има предвид, че единствената дейност на обекта бе направената преди години първа копка.

Засега няма яснота дали общината ще се откаже напълно от спортната база, или ще обяви нова процедура за намиране на концесионер.

Припомняме, че Иван Чапов спечели провалената концесия с обещание за инвестиции в размер на 29 629 130 лева без ДДС.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене