На практика въвеждането на тази технологична бариера постигна засега два резултата – отблъсна една голяма част от хората и успя да разтревожи всички останали”, посочи Харалан Александров.

Харалан Александров: Скандалите отказват от гласуване

Харалан Александров: Скандалите отказват от гласуване – флашки, щипки, и машини изскачат от храсти, а Радев се е скрил от дебат и живее в свой балон

Скандалите влияят на първа стъпка за отказ от гласуване. Първото нещо, което внушават подобни скандали е, че няма никакво значение от твоя глас – той някъде се губи, някой друг контролира, някой друг нещо прави. Това каза пред бТВ политологът доц. Татяна Буруджиева.

В момента в политиката има напреднала степен на упадък и регрес от гледна точка на всички схващания за модерно функциониране, посочи Харалан Александров, който отбеляза, че Румен Радев се е скрил от дебат и живее в собствен балон.

Според политолога Георги Киряков българинът не се лови толкова на предизборните „шашми”, които се инициират от някои партии.

Социалният антрополог Харалан Александров коментира за въвеждането на машинното гласуване с надеждата, че ще намали манипулациите, че това е типичен пример за много наивен възглед, а именно, че „чрез технически средства можеш да решиш проблеми, които са свързани с доверието, с морала и с почтеността, ще направи вота по-честен“.

„Ефектът е, че между гласоподаватели и между крайния резултат са поставени доста посредници – софтуерни специалисти, флашки, щипки, изскачат някакви машини на изненадващи места, се показват зад храсти, по летища изпълзяват и цялото това нещо смятам, че е някаква много лоша организация”.

По думите му машините силно отчуждават и отблъскват много големи групи от хора от гласуване.

„Бабите са тъжни. Една директно ми каза – Не ме карай да ходя да гласувам да се изложа. На практика въвеждането на тази технологична бариера постигна засега два резултата – отблъсна една голяма част от хората и успя да разтревожи всички останали”, посочи Харалан Александров.

pik.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене