СЗО: Маймунската шарка вероятно се е разпространила незабелязано

Световната здравна организация (СЗО) съобщи за появата на стотици случаи на маймунска едра шарка извън африканските държави, където обикновено се среща болестта, и предупреди, че вирусът вероятно се разпространява без да се води статистика за това.

„Разследванията продължават, но внезапната поява на маймунска едра шарка в много страни по едно и също време предполага, че може известно време да е имало незабелязано предаване“, заяви пред репортери ръководителят на СЗО организация Тедрос Аданом Гебрейесус.

Откакто Великобритания съобщи на 7 май за първи път за потвърден случай на маймунска едра шарка, бяха потвърдени повече от 550 случая на болестта в 30 държави извън Западна и Централна Африка, където тя е ендемична, съобщи СЗО.

Главният експерт по маймунска едра шарка към здравната агенция на ООН Розамунд Люис заяви, че появата на толкова много случаи в голяма част от Европа и в други страни, където не е била наблюдавана досега, „очевидно е причина за безпокойство и предполага незабелязано предаване за известно време“.

Не знаем дали става дума за седмици, месеци или може би няколко години„, каза тя и добави, че „всъщност не знаем дали е твърде късно да се ограничи“.
Маймунската едра шарка е свързана с дребната шарка, която всяка година убиваше милиони хора по света, преди да бъде ликвидирана през 1980 г.

Борба със стигмата

Маймунската едра шарка, която се разпространява чрез близък контакт, е протича по-леко, като симптомите обикновено включват висока температура и обрив, подобен на варицела, който изчезва след няколко седмици.

Досега повечето случаи са регистрирани сред мъже, които правят секс с мъже, въпреки че експертите подчертават, че няма доказателства, че маймунската едра шарка се предава по полов път.

Всеки може да се зарази с маймунска едра шарка, ако има близък физически контакт с някого, който е заразен“, каза Гебрейесус.

Той призова всички да помогнат за „борбата със стигмата, която е не само погрешна, но и може да попречи на заразените да потърсят помощ, което затруднява спирането на предаването на инфекцията“.

СЗО „настоява засегнатите страни да разширят наблюдението си“.

Люис подчерта, че е жизненоважно „всички заедно да работим, за да предотвратим по-нататъшното разпространение“ чрез проследяване на контактите и изолиране на хората с болестта.

Установено е, че ваксините, разработени за дребна шарка, са с около 85 % ефективност при предотвратяването на маймунска едра шарка, но те са в недостатъчно количество.

СЗО не предлага масова ваксинация, а по-скоро целенасочена употреба в някои условия за защита на здравните работници и хората, изложени на най-голям риск от заразяване. Случаите на маймунска едра шарка се увеличават и в ендемичните държави, където хиляди хора се разболяват всяка година, като досега тази година в пет африкански страни са регистрирани около 70 смъртни случая от вируса.

Обикновено смъртността при маймунската едра шарка е доста ниска, а сред откритите досега случаи извън ендемичните страни няма смъртни случаи.
Но Мария Ван Керхоув, ръководител на СЗО по въпросите на нововъзникващите болести, предупреди, че макар и да не са регистрирани смъртни случаи, това може да се промени, ако вирусът попадне сред по-уязвими групи от населението.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене