Лавров: Има риск в конфликта в Украйна да бъдат въвлечени още държави

Украйна премина всякакви граници на приличието със своите искания към Запада за доставка на оръжия. Освен това провокира въвличането на Запада във военни действия в случай на доставка на ракетни установки. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров по време на пресконференция след края на преговорите в Саудитска Арабия.

„Такива рискове [от въвличане на трети страни в украинския конфликт] със сигурност съществуват, но това, което киевският режим изисква така безапелационно, бих казал собственически, от западните си покровители, на първо място преминава всички граници на благоприличието и дипломатическата комуникация. Освен това е директна провокация, целяща да въвлече Запада във военни действия“, заяви Лавров.

Според него „здравомислещите западни политици“ разбират рисковете от разширяването на конфликта и не приемат подобни сценарии, но не всички на Запад се придържат към тази гледна точка.

„Ще кажа направо, че има политици в ЕС, особено в северната му част, които са готови да се съгласят с това безумие, за да задоволят амбициите си, но сериозните държави в ЕС, разбира се, са наясно, че подобни сценарии са неприемливи“, добави той.

Лавров подчерта, че Москва е доловила признаци на разумни оценки от страна на Вашингтон относно доставките на оръжие за Киев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене