Станишев от срещата на върха в Мадрид: Искаме по-сигурна Европа

20150221.usoaodtsuj

Мартин Шулц, Педро Санчес и Сергей Станишев

Нужно е засилено сътрудничество в сферата на сигурността, твърди председателят на ПЕС

Категорично осъждаме терористичните атаки в Париж срещу списание Шарли Ебдо, както и тези в Дания. „Решени сме да отстояваме свободата на изразяване повече от всякога“, заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев от Мадрид преди минути. Днес в испанската столица се провежда среща на върха на евролевите по негова инициатива.

На нея се обсъждат горещите теми на Европейския съюз, като борбата срещу тероризма е една от тях. В нарочна декларация
участниците в срещата отхвърлиха всяка форма на нетолерантност, дискриминация, враждебност или насилие над отделни общности. Левите лидери осъдиха и опитите на крайно десните партии да извлекат  ползи от тези атаки като отговарят със собствени кампании на омразата.

От ПЕС са категорични, че основният отговор срещу терористите и екстремистите е единството. „Всички европейски страни са изправени пред заплахата от тероризъм. Ето защо отговорността в Европа трябва да бъде споделена и отговорът на тази заплаха
трябва да бъде единен”, коментира още Станишев. Според участниците в срещата без върховенство на закона не може да има сигурност. „Няма да позволим фанатизмът да диктува как да използваме свободата на словото, нито да ни накара да изградим по-затворени или нетолерантни общества. Вярваме, че борбата срещу радикализацията и екстремизма трябва да бъде водена с превантивни мерки на местно, регионално и международно ниво”, се казва в приетия днес в Мадрид документ.

„Настояваме за по-силно европейско сътрудничество в сферата на сигурността, съдебното и полицейско партньорство, както и по отношение на борбата с финансирането на тероризма, заявиха участниците в срещата./БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене