СЗО: Летните фестивали крият риск от разпространение на маймунската шарка

Според проучванията огнището в Европа датира от средата на април

Световната здравна организация предупреди за възможно увеличаване на разпространението на маймунска шарка по време на фестивали и големи събития, планирани през лятото в Европа, предаде ДПА.

„Потенциалът за по-нататъшно предаване през лятото е голям“, предупреди регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Анри Клюге.

Според него обаче планираните за следващите месеци събития и празненства дават и възможност „за повишаване на информираността и увеличаване на индивидуалната и общностната защита“ сред младите, сексуално активните и мобилните по света хора.

Според Клюге направените досега проучвания на случаите на маймунска шарка показват, че огнището в Европа датира от средата на април. Това е най-големият район, в който се разпространява заразата извън Западна и Централна Африка, където болестта е ендемична.

Специалистът е на мнение, че бързото увеличаване на болните от маймунската шарка е било подпомогнато от премахването на ограниченията срещу COVID-19 в по-голяма част от Европа в последните месеци. Въпреки че много от случаите са свързани със сексуални контакти, Клюге подчерта, че вирусът може да засегне всеки.

Тъй като инфекцията не се разпространява по същите пътища като коронавируса, няма нужда от широки мерки за обществено здраве, допълни той.

Източник:БТА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене