Разбра се кои са арестуваните за обира на 350 000 лв. в дома на ресторантьора от Банско Лазар Дурчов

Полицията разкри извършителите на кражбата, които на 8 март задигнаха 350 000 лв. и 200 г злато от дома на ресторантьора от Банско Лазар Дурчов. При полицейската операция, проведена вчера по заповед на гл. секретар на МВР с участието на над 75 служители от пет областни дирекции – Благоевград, Кюстендил, София, Видин и Монтана, са извършени претърсвания и изземвания на 20 адреса, както и в леки автомобили. Открити са заглушители, инструменти за кражба, незаконна пушка-помпа, газов пистолет. Арестувани са 6-има души – 5-има мъже и една жена. Задържаните са Борислав Севдин, Венцислав Стоилов, Габриела Симова, Марио Рангелов, Жечо Белясин и Георги Христов. Венцислав Стоилов и Георги Христов са от дупнишкото село Яхиново.

Четирима от тях са участвали в кражбата, съобщи за „Струма“ шефът на Районна прокуратура – Благоевград Борислав Ковачки.  Механизмът на престъплението е ясен, проучват се допълнителни детайли за индивидуализиране на конкретното участие на четиримата заподозрени.

Апашите пристигнали в Банско с автомобил, който се водил на името на починало лице. Обирът е извършен от втория етаж на къщата на Лазар Дурчов, докато на първия етаж, където се намира механа „Воденицата”, се вихрил празничен купон. Парите и златото били откраднати от сейф в една от стаите на бизнесмена, което предполага, че апашите не са действали „на сляпо“, а са разполагали с предварителна информация. Веднага след установяване липсата на крупната сума и бижута собственикът бе подал сигнал на телефон 112 и на място пристигнали полицаи. През това време крадците изоставили автомобила, с който дошли, а парите и златото натоварили в друг, който качили на Пътна помощ. Така плячката била изнесена, а впоследствие участниците в обира напуснали зимния курорт.

В хода на разследването кръгът на заподозрените бил очертан и два месеца и половина след кражбата бандата е разбита. Потърпевшият бизнесмен от Банско Лазар Дурчов вчера бе викан два пъти в полицията за справки във връзка с разследването.

„Към момента не са ми казали дали при извършените претърсвания са открити пари и злато. Това, което знам, е, че задържаните нямат нищо общо с ресторантьорския бизнес. Не са сервитьори”, заяви вчера пред репортер на „Струма“ Лазар Дурчов.

Повече подробности за разкритата кражба ще бъдат дадени на съвместен брифинг на полицията и Районна прокуратура – Благоевград.в.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене