Обвиняемият по аферата „Хемус“ почна да посочва имена

Обвиняемият за пране на пари по делото „Хемус“ Борислав Колев е започнал да посочва и други участници в схемата. Той е съобщил кой е човекът, който е вземал парите, след като са били теглени от банката.

Разказал и за друг мъж, който е организатор в схемата – Георги Георгиев. Той го придружавал при тегленето на парите.

Според адвокат Христо Ботев, който защитава Колев, клиентът му не е единственият участник в разследваната схема за отклоняване на държавни пари, предназначени за строителството на „Хемус“.

„Ако моето място е тук, със сигурност има и други хора, които да застанат до мен. Аз съдействам – други лъжат и манипулират. Като че ли гледаме различни мачове с прокуратурата“, каза Колев пред магистратите, пише „24 часа“.

Съдът счете, че има достатъчни данни за извършеното от него престъпление и отказа да му даде по-лека мярка, каквато поиска зашитата му – парична гаранция в разумен размер. Той остава под домашен арест.

Припомняме, че Борислав Колев беше обвинен за изпиране на над 53 млн. лв., предназначени за строежа на ЛОТ-5 от автомагистрала „Хемус“. В края на миналата година стана ясно, че той е човекът, при когото са пристигнали всички пари, изтеглени на 52 транзакции между юни 2020 и септември 2021 г., след като са били пренасочени по сметки на кухи фирми. Според прокуратурата Колев е участвал в създаването на мрежа от такива фирми, като набирал и мотивирал различни лица да станат фиктивни управители.

Когато Колев беше прясно задържан, излязоха свидетелски разкази. Хора, на чието име е създадена фирма-бушон, през която са минали част от парите, дадоха подробности пред камера. Влезлите без да разберат схемата са съпруг и съпруга – Камен Иванов и съпругата му Ина. Какво гласи разказът им, как е ставало точенето – свидетелският разказ!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене