Без категория

БЪЛГАРИЯ ОТБЕЛЯЗВА СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ПРЕХРАНАТА

0f9d206e73264752a16693af7a84afc3През цялата седмица под егидата на Българската хранителна банка ще се провеждат мероприятия за включване в борбата срещу глада и ограничаване разхищаването на храни

 

 

По случай отбелязването на 16 октомври – Световния ден на прехраната, през цялата седмица Българската хранителна банка ще популяризира своята кауза с поредица от атрактивни инициативи. Безплатни прожекции на документалния филм „Taste the Waste“, информационни кампании, доброволчески акции и проследяване на пътя на изхвърлената храна и нейното спасение – са акцентите в програмата на СЕДМИЦАТА НА ПРЕХРАНАТА НА БХБ.

„Ежегодно в ЕС се разхищават 90 милиона тона годна за консумация храна, а в същото време един от четири българи гладува, едва оцелявайки под или на прага на бедността“ – казва Цанка Миланова, изпълнителен директор БХБ. – „Нашата работа не е кампанийна, както и гладът не е нещо, което се случва от време на време. През 2013 г. БХБ събра над 260 тона храна, с които бяха подпомогнати над 15 000 гладуващи деца, възрастни и социално слаби семейства. През тази година организирахме помощи за пострадалите от наводненията във Варна, Добрич и Мизия и продължаваме да се грижим за хората в нужда.

Използваме Световния ден на прехраната за повод да благодарим на всички, които подкрепят нашите усилия, на партньорите ни и на многобройните доброволци, даряващи своето време и доброта. Всеки един от нас може да се включи в борбата срещу глада и през тази седмица ще демонстрираме различните начини, по които това е възможно – чрез доброволчески акции и дарения, но и с лесни стъпки като например доброто организиране на храната в хладилника, за да не се разваля.“

 

СЕДМИЦАТА НА ПРЕХРАНАТА НА БХБ може да следите на facebook.com/bgfoodbank.

 

 

 

За контакт и повече информация: contact@bgfoodbank.org

0876- 406-706 – Цанка Миланова, Изпълнителен директор, БХБ

 

 

ПРОГРАМА ТЕМАТИЧНА СЕДМИЦА НА ПРЕХРАНАТА НА БХБ

 

 

  • 10.2014 г. /вторник/ – Прожекция на документалния филм „Taste the Waste“ („Вкусът на боклука“) в рамките на „Горичка Филм Фест – 2014“.

Къде: кино „Одеон“ от 18:30 ч.
С „отрезвяващи кадри, които дълго няма да ви напуснат”, филмът носител на над десет награди от фестивали в Германия, Унгария, Чехия, Китай, Румъния, Словакия, Белгия. Лентата слага на масата проблема с изхвърлянето на храна (повече от половината произведена храна в света не стига да потребителите) и разкрива скандалните размери на това разхищение. Защото дори и да е вчерашен, хлябът си е хляб.

След прожекцията ще има дискусия по темата за разхищаването на храна у нас и дейността на Българската хранителна банка.

 

  • 10.2014 г. /сряда/ – Disco Soup заедно с учениците от 18-то СОУ и Център за приобщаващо образование

Къде: 18-то СОУ  „Уилям Гладстон“ в София

Акцията ще демонстрира как много хора могат да бъдат нахранени с храна, която иначе би отишла на боклука. „Отборът“ ученици ще сортира, почиства, бели, реже и вари на фона на хубава музика за добро настроение.

 

  • 10.2014 г. /четвъртък/ Световен ден на прехраната
    – информационна кампания в хипермаркети Карфур;
    – ден за прехрана със Slow Food Sofia, Българска хранителна банка и заклети приятели в бар „Амстердам“, София.

 

  • Информационна кампания в хипермаркети Карфур

Къде: в хипермаркети Карфур в София, Пловдив, Бургас, Русе, Плевен, Варна и Стара Загора

На клиентите на търговската верига ще бъдат раздавани листовки с полезни съвети за начините, по които всеки от нас може да се включи в борбата срещу глада и разхищаването на храна, започвайки от правилното организиране на хладилника у дома.

  • Ден за прехрана със Slow Food Sofia, Българска хранителна банка и заклети приятели

Къде: в бар Амстердам, ул. Христо Белчев 38, София, от 17,00 ч.

Атрактивно проследяване на пътя на изхвърлената храна и нейното спасение. Деси Банкова ще представи своята визуално-олфактична интерпретация на проблема с разхищението на хранителните продукти, а Симеон Цончев ще заснеме демонстрацията. Ще бъде прожектиран безплатно филмът „Taste the Waste“, докато участниците опитват нещо вкусно, приготвено от Slow Food хората на София от спасени от унищожаване продукти, предоставени от БХБ.

 

  • 10.2014 г. /петък/ – Доброволческа акция

Служителите на Монделийз България ще подкрепят каузата на БХБ, споделяйки време и усилия в осигуряването на храна за подкрепа на нуждаещи се деца и възрастни хора.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене