В проучването си КПКОНПИ установила, че Христо Ковачки е член на Комисията по икономика, инвестиционно насърчаване и планиране при ОбС – Благоевград и е концесионер на банята от 22 юни 2009 година.

Идва ли краят на „далаверата МАМАКАЖА“?

Състав на Върховен административен приключи по същество делото на благоевградския съветник Христо Ковачки. Хотелиерът, който е най-възрастен в ОбС-Благоевград, оспорва финансовата санкция от Антикорупционната комисия. Първоначално Административен съд потвърди глобата в размер на 41 375 лева.

Ковачки обаче оспори пред ВАС. Съдът ще се произнесе до дни, става ясно от протокола на заседанието, проведено на 25 май. Санкцията спрямо Ковачки е за гласувани от него две решения в ОбС, с които облагодетелствал концесионираната от него, но ведеща се на сестра му Роза минерална баня.

Ако и върховните магистрати потвърдят наказанието, Христо Ковачки излиза от ОбС и няма да има право занапред да се кандидатира на избираема позиция.

Припомняме, двете гласувания са на сесиите на ОбС на 13 ноември и на 22 декември 2020 година и са свързани с мерките, които общината предприе за подпомагане на бизнеса, пострадал от пандемията от коронавирус. Предложението за намаляване размера на концесионните плащания в община Благоевград с 30 процента, бе направено от бившия благоевградски кмет Румен Томов.

В проучването си КПКОНПИ установила, че Христо Ковачки е член на Комисията по икономика, инвестиционно насърчаване и планиране при ОбС – Благоевград и е концесионер на банята от 22 юни 2009 година. Първоначално в концесионния му договор, който е за 25 години и плащане на 144 000 лева годишно.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене