Противниците на еврото държат десетки хиляди евро във влогове

По-рано тази седмица кабинетът „Петков“ прие Националния план за въвеждане на еврото в България. Веднага след това бившият служебен премиер и бивш министър на отбраната от същото правителство Стефан Янев и представители на партия „Възраждане“ стартираха кампания срещу въвеждането на валутата.

Аргументът им е, че българският лев предстои да падне жертва на тежки заговори. По време на кампанията Янев определи лева като „последния остатък от суверенитета на българската държава“, а лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов обяви, че ще се бори за свикване на референдум по темата.

Проверка в публичните имотни декларации на противниците на общата европейска валута обаче показва, че самите използват евро за личните си спестявания..

Последната декларация към КПКОНПИ на Стефан Янев е подадена на 5 януари 2022 година. Към този момент Янев вече не е служебен министър-председател, назначен от президента Радев, но според Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество той следва да подаде декларация в едномесечен срок от освобождаване на длъжността.  Той декларира два банкови влога – 39 680 евро са декларирани във влог на името на Стефан Динчев Янев, 17 000 евро във влог на съпругата му Пенка Кръстева Янева.

Евро имат и от „Възраждане“

Депутати на „Възраждане“, които заплашват с организиране на референдум дали да приемем еврото, или не, също са декларирали средства, намиращи се в сметки в евро. Припомняме, че в народни представители от партията на Костадинов вече са попадали в подобна ситуация – те нарича ваксините срещу COVID-19 „експериментална течност“ и бяха върли противници на ваксинацията, но в същото време се оказаха ваксинирани.

Иво Русчев, член на парламентарната група на „Възраждане“, декларира налични парични средства от 50 000 евро. Той беше и сред хората от партията, които разследване на bTV показа, че са ваксинирани или поне притежават сертификат за ваксинация.

От декларацията на зам.-председателя на парламента Цончо Ганев става ясно, че той е купил автомобил на лизинг и апартамент със заем от юридическо лице, като изплаща средствата по двете сделки в евро. Неговата съпруга притежава 52 060 евро (равностойност: 104 120 лв.) в банков влог в страната. Двамата имат и общо 40 000 лв. налични средства в българска валута.

Колегата му Стоян Таслаков също е предпочел влоговете му да са не в левове, а в британски паунди (общо малко над 31 хиляди), и да се държат не в банки в България, а в чужбина.

БСП също е „против“, но…

„Министрите на БСП гласуваха против приемането на Националния план за въвеждане на еврото, като се позоваха на споразумението за съставяне на правителство. В него е записано, че решението ще се вземе след изготвяне на анализ от БНБ за ефектите – такъв анализ все още не е изготвен“, това съобщиха в петък пресцентъра на БСП.

Оказва се обаче, че и членовете на Министерски съвет от „червената“ партия също са срещу идеята за общоевропейска валута, но в същото време притежават такава. Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова декларира, че притежава семеен влог на стойност 10 хил. евро. Социалният министър Георги Гьоков, също от БСП, от своя страна притежава влог за 30 хил. евро, както в същото време изплаща и лизинг на стойност 3758 евро.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене