Връщат на шефското място ексдиректора на РДГ в Благоевград Иван Гергов

105938-ivan-gerovБившият директор на Регионалната дирекция по горите в Благоeвгрaд (РДГ) Иван Гергов се връща на ръководния пост до дни, пише вестник „Вяра” в днешния си брой. Новината е сред най-горещо коментираните в последно време от работещите в горската институция. Пред репортер на вестника Иван Гергов разкри, че за момента предложение отново да оглави шефското място на РДГ в Пиринско към него не е отправяно от никой. „Не знам откъде тръгна този слух, че отново съм поканен да ръководя РДГ. Няма такова нещо, дори от медиите разбирам, че до дни ще седна на стола като шеф. Истината е друга – от месец август има обявен конкурс на сайта на РДГ в Благоевград за директор. Крайният срок за него бе 9 октомври. Подадох документите си за кандидатстване, какво ще се случи обаче, не мога да знам. Към днешна дата все още няма нищо категорично”, каза Иван Гергов.

Припомняме, че през м. февруари миналата година той бе отстраненот шефския пост в РДГ в Благоевград след поредица от корупционни скандали, в които името на горския цар Гергов бе замесено. Разследването срещу него стартира в началото на ноември 2012 година, когато горският цар беше уличен в рекет и изнудване от собственици на дърводобивни фирми от региона. Тогава управителят на дърводобивната фирма „Върбица лес” Веселин Камбуров обяви, че е бил рекетиран от Иван Гергов и че пред свидетели му е предал на два пъти суми от 17 000 и 10 000 лева. Незабавно след това горски шеф № 1 в Пиринско Иван Гергов бе уволнен със заповед на тогавашния земеделски министър Мирослав Найденов. Още тогава обаче, паралелно с отправените обвинения към него, Гергов също нееднократно депозира в полицията и прокуратурата множество сигнали за нарушения в сектора, свързани с контрабандна сеч и документни престъпления, касаещи определени горски фирми в региона. Разследването след извършените проверки по сигналите му доказа редица нарушения от страна на горски директори на различни стопанства в региона, сред обвинените от Гергов имаше и няколко бизнесмени и един политик.

След като бе отстранен от поста директор на РДГ в Благоевград, на негово място бе назначен бившият заместник-кмет на Петрич инж. Георги Янкулов, който я оглавява и до днес. Името му е тясно свързано с БСП. Той е бивш общински съветник от квотата на БСП, бивш зам.-кмет и бивш временно изпълняващ длъжността кмет на южния град. По професия Георги Янкулов е лесоинженер. Работил е като директор на държавното горско стопанство в Петрич, но при управлението на ГЕРБ е отстранен.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене