Полицията изпраща на прокурор разширението на гробищния парк в Якоруда

Националната полиция изпраща на прокуратурата материалите от проверката за разширението на гробищния парк в Якоруда с мнение за образуване на досъдебно производство. Това съобщиха от МВР.

Полицията е започнала проверка по сигнал за извършени закононарушения при строителството и разширяването на гробищния парк на община Якоруда върху съществуващото бивше корито на река Места. По случая са изискани становища от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Благоевград, Регионалната здравна инспекция в града, Басейнова дирекция, взети са и обяснения от представители на местната администрация.

На 20 април, съвместно с органите на строителния контрол, в присъствието на представители на районната администрация, е извършена проверка на място. Установено е, че в разширението на съществуващия гробищен парк е извършено гробополагане, за което е съставен констативен протокол. След инспекцията, в приложено становище от ДНСК, е посочено, че към настоящия момент в регистъра на местната дирекция за строителен контрол няма разрешение за ползване на съществуващия гробищен парк в Якоруда.

Установено е също, че е нарушен констативен протокол от 17 февруари на служител от РИОСВ в града да не се извършват нови загробвания в свободните терени до приключване на процедурата по изменение на общия устройствен план на община Якоруда.

Това дава основание на разследващите за обосновано предположение, че длъжностно лице от общинската администрация на община Якоруда е осъществило престъпление, като не е изпълнило служебните си задължения и е нарушило предписание на държавен орган.
Предстои материалите и преписката да бъдат изпратени на прокуратурата с мнение за образуване на досъдебно производство.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене