Норовирус е причина за инцидента с 14-те деца в детската градина в Ресилово

В Национална лаборатория за вирусологични изследвания е установено, че 14-те деца от детската градина в с. Ресилово, община Сапарева баня, които имаха здравословно неразположение с повръщане,  са били заразени с норовирус.

Шефката на дирекция в РЗИ – Кюстендил д-р Кръстева съобщи за “Струма”: “При изследванията на децата от село Ресилово, община Сапарева баня, е изолиран норовирус, който преминава бързо и отшумява за два-три дни. Направили сме предписания да се вземат мерки за по-добра обща хигиена. Още в първия ден беше закупен препарат, който унищожава норовируса. Още при проявата на първите симптоми на повръщане на 14 деца от групата бяхме сгурни, че се касае за вирус, но за да бъдем по-точни, изпратихме в лаборатория в София за изследвания фекалии, взети от децата”, заяви д-р Кръстева.

Както “Струма” писа, ден след провеждане на събор в с. Ресилово 14 деца от групата в детската градина започват да повръщат, след като са закусили сандвич с яйце. Две от децата, на 4 и 6 г., бяха хоспитализирани в инфекциозно отделение на общинската болница в Дупница с обилно повръщане. Завеждащата отделението д-р М. Богоева тогава предположи, че двете деца, настанени за лечение при нея в инфекциозно, са с хранително отравяне, но според получените резултати от лабораторните изследвания става въпрос за норовирус.

Този вирус се разпространява чрез консумиране на заразени храни или напитки, както и при докосване на предмети и повърхности и слагане на ръце в устата. Как се е разпространил в детската градина, не е ясно.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене