Украински бежанци у нас въртят опасни престъпни схеми!

Има оперативни данни в ГДБОП и ДАНС за организирани престъпни групи на украински бежанци у нас. Информацията обаче е непотвърдена и се проверява. Това обяви зам.-главният секретар на Министерството на вътрешните работи (МВР) главен комисар Станислав Станев след депутатски въпрос.

Той бе изслушан в парламентарната Комисия по туризъм по повод организацията в МВР във връзка с предстоящия летен сезон, уточнява Флагман.бг.

Към днешна дата над 95 000 са украинските бежанци в България. Има тенденция през последните седмица – две за намаляване на тази бройка, сега започна и преместването на хората от морските курорти във вътрешността на страна и има създадена организация за опазването на обществения  ред и имуществото на украинските граждани. Това каза главен комисар Станимир Станев – заместник-главен секретар на МВР, в парламентарната комисия по туризъм.

Той съобщи, че бежанците се извозват с влакове и автобуси. Станев каза, че част от тях напускат страната – през Сърбия и към Турция. Сега около 30 на сто от пристигащите украинци остават в страната, докато преди този процент е бил 50.

Станев съобщи, че не е голям броят на престъпленията, свързани с украински граждани, като основно това са кражби на имущество – пари, ценни вещи, а голяма част от тези кражби са разкрити. „Като цяло, като извършители те са значително по-малко, отколкото като потърпевши“, заяви Станев.

По повод медийни публикации за опити на организирани групи от Украйна да завладеят някаква територия в България гл. комисар Станимир Станев заяви, че в оперативните служби е получена такава информация, но уточни, че това е „оперативно непотвърдена информация“ и тя сега се проверява с възможностите на оперативно-издирвателната дейност.

„Ще се противодейства, както това се прави с организираната престъпност, и има готовност за такива действия, допълни той. Броят на хората, които са обект на такъв контрол, все още не е уточнен, но се очаква това да се изясни след предоставянето на цялата обобщена информация до десетина дни“, каза Станев.

Той съобщи, че се анализира и поведението на хората, които са от престъпния контингент на Украйна, като допълни, че има изготвен рисков профил, като от ДАНС подготвят още един. Профилът е разпространен на всички гранични пунктове и при влизане в страната, съобразно него се прави преценка на човека дали представлява интерес за службите на МВР или ДАНС.

Станев съобщи, че вече е забелязано, че има събиране на групи украинци в определени заведения, с усилена охрана. „Тези хора са под наш контрол, изяснена е самоличността им и на хората, които ги охраняват“, каза той и допълни, че също има и информация за покупка на газово оръжие и от украински граждани.

При отказ на украинските бежанци да напуснат хотелската база по морето на 31 май и да бъдат преместени в държавните почивни бази, МВР има готовност да реагира, ако се поиска съдействие с наличните към момента сили, но при нужда ще бъдат и допълнително командировани съответните специализирани сили, каза Станев. Той обаче изрази очакване преместването на украинските граждани да стане безпроблемно.

Като цяло украинските бежанци у нас обаче повече били потърпевши от престъпления, отколкото да създават проблеми от такъв характер.

Иначе, след засилването на натиска през последните месеци по южната граница с Турция от традиционните мигранти от няколко седмици той рязко намалял.

След въпрос за престъпната дейност на украинците гл. ком. Станев каза: „Имаме информация – имаше хора и има хора, които се занимаваха и се занимават с дейност по транспортиране на мигранти. Транспортираха с автомобили лица, които влизат нелегално през нашата южна граница. Има задържани такива хора.

Даже мисля, че са няколко такива случая. Към момента последните поне три седмици нямаме подобни случаи. Всъщност, аз ви казах, че намалявайки броя на навлизане на мигранти, рязко намаляха и транспорните превози на такива хора.“

Зам.-главният секретар добави: „Към момента нямаме този засилен натиск по границата. Има, разбира се, опити, но ние сме засилили и наситили първа линия, основно, и не само, на граничната бразда и там, където е инженерно-техническото съоръжение. И към този етап нещата са положителни. И от тази гледна точка намаляха рязко случаите на превозване на мигранти в такива пътно-транспортни средства – бусове, автомобили“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене