Това са първите признаци, че сте хванали маймунска шарка

Публикацията ETNT, базирана на данни от Центъра за контрол на заболяванията, назова основните признаци на болестта маймунска шарка.

Според CDC основните признаци на развитие на заболяването включват висока температура, силно главоболие, мускулен дискомфорт, болки в гърба, подути лимфни възли, втрисане, изтощение.

Няколко дни след появата на първите симптоми, заразен човек започва да развива обрив по лицето и тялото. Постепенно кожата се покрива със струпеи, които след известно време изчезват.

 

Заболяването обикновено продължава две до четири седмици. Маймунската шарка е фатална в 10 процента от случаите, казват експерти. Ето защо експертите призовават да не се самолекувате, а незабавно да се консултирате с лекар.

Експертите припомниха също, че болестта се предава от животно на човек или от човек на човек. Вирусът може да влезе в тялото през увредена кожа, дихателни пътища или лигавици: очи, нос, уста.

„Смята се, че предаването от човек на човек става главно чрез респираторни капчици. Респираторните секрети не могат да пътуват повече от няколко фута, така че е необходим по-близък контакт за инфекция.“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене