Представиха в Шумен филма „Софийските години на Мустафа Кемал, 1913 – 1915“

Документален филм за големия приятел на България и основател на съвременна Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк бе представен пред публика в Шумен. Това стана само два дни след софийската премиера на лентата.

Филм за Ататюрк1

На събитието в зала „Проф. Венета Вичева“ в сградата на общината бяха авторката на филма – родената в България турска журналистка Нехиде Дениз. Гостите бяха посрещнати от председателя на надзорния съвет на „Алкомет“ АД Фикрет Индже, с чиято финансова подкрепа е създаден филмът „Софийските години на Мустафа Кемал, 1913 – 1915“.

Филм за Ататюрк3

„Това е филм, в който ще покажем дейността, следите, които оставя Ататюрк в София, неговото влияние в политическия, социалния и културния живот в столицата. С режисьора Уфук Каракаш от Истанбул опитахме да разкажем този период от живота му, който е само 15 месеца, но е изпълнен с много важни събития, защото е между две световни войни. Смятам, че този период е сравнително малко познат, както в България, така и в Турция. Чрез нашия филм вие ще откриете неща, които досега не сте знаели“, каза Нехиде Дениз.

Филм за Ататюрк2

И наистина – 53-минутният филм представя достоверен разказ за престоя на майор Мустафа Кемал в София като военен аташе. Чрез думите на изтъкнати български и турски историци се разкриват за широката общественост факти, някои от които малко известни, за силното въздействие, което оставя в съзнанието на младия дипломат срещата му с България.

Филм за Ататюрк4

Говори се за връзката и невъзможната любов с дъщерята на български генерал Димитрина Ковачева. Филмът представя и факсимиле от броя на вестник „Утро” от 22 октомври 1931 г., в който Мустафа Кемал казва: “Винаги съм правил всичко възможно да помогна на България. Турция и България трябва да бъдат приятели. Който е против България, той е и против Турция”.

Филм за Ататюрк5

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене