ЦИК: Изборите бяха честни, законосъобразни и свободни

ЦИК
„Изборите бяха честни, законосъобразни и свободни“, заяви в „Седмицата“ на Дарик председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Ивилина Алексиева. По думите й добрата оценка на международните наблюдатели се дължи основно на две неща, като първото от тях е новият Изборен кодекс.

„Този кодекс вмени задължение на изборните комисии да бъдат много прозрачни и много открити в своята дейност. От друга страна цялата изборна администрация – ЦИК, Районните избирателни комисии (РИК), Секционните избирателни комисии (СИК) и сътрудниците към тях в работата си“, обясни Алексиева.

„По отношение на сроковете голямо предизвикателство за нас беше спазването на 24-часовия срок за произнасяне по определени жалби. Предизвикателство дотолкова, доколкото жалбите не бяха окомплектовани напълно и се наложи отлагане на времето за събиране на пълната преписка, за да може ЦИК да се произнесе адекватно и законосъобразно“, призна Алексиева.„Има доста сигнали за нарушения, но те не са от характер, така че да поставят под съмнение резултатите от изборите“, посочи още Алексиева.

Вчера Централната избирателна комисия обяви имената на избраните депутати. От тях 19 са избрани с преференция – 8% от всички депутати. Най-много са в групата на ГЕРБ – 10, следват БСП – с 5, ДПС – с 2, Реформаторският блок и „България без цензура“ – с по един.

www.blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене