Гражданите с въпроси към Община Благоевград – SCAPTO THERME AquaPark Bachinovo ли е най-големият приоритет

Няколко комисии към Общински съвет Благоевград проведоха открито заседание в района на открития басейн в Бачиново, на което бе гласувано предложението от десет общински съветника за провеждането на референдум във връзка с дали гражданите одобряват община Благоевград да поеме дълг в размер на до 17 млн. лв.

По-голяма част от общинските съветници гласуваха с „Въздържал се“, което означава, че най-вероятно гражданско допитване няма да има.

Извън дневния ред на днешното заседание на комисиите, темата, свързана с SCAPTO THERME AquaPark Bachinovo и поемането на дълг предизвика сериозен дебат между граждани, които се обявиха против, кмета Илко Стоянов и част от общинските съветници.

Присъстващите граждани зададоха следните въпроси:

– SCAPTO THERME AquaPark Bachinovo ли е най-големият приоритет за община Благоевград?

– Няма ли по-големи проблеми, които следва да бъдат решени, преди да се започне с реализирането на подобни мащабни проекти?

– Кой ще връща дълга, който ще бъде поет от общината и кой след това ще стопанисва аква парка и ще прибира таксите?

От думите на кмета Илко Стоянов стана ясно, че дългът ще се връща от бюджета на община Благоевград, а срокът за погасяването му е 30 години. Друго разяснение, което той направи е че дори при стартиране на европейските програми, които към момента не са активни, безвъзмезно пари ще могат да бъдат получени само за парк „Бачиново“, но не и аква парка с минерална вода. Градоначалникът отбеляза също, че проектът за SCAPTO THERME AquaPark Bachinovo не е приоритетен, но в момента се отпускат средства за спорт и паркове, затова общината настоява той да бъде реализиран сега.

Председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Таасков от своя страна отбеляза, че всеки един от общинските съветници е наясно, от около година и половина, със състоянието на открития и закрития басейн. „За нас това не е новост, още повече, че миналата година имаше приемателна комисия през месеците април и май и това, което бе констатирано, беше горе – долу същото“, каза още той и добави, че за всички е видно, че трябва да се направи възстановяване на аква парка и закрития басейн, въпросът сега е дали поемането на дълг е най – удачният вариант.

Общинският съветник Исмет Узунов защити идеята на кмета Стоянов, като посочи, че неговото дете се налага да ходи до Симитли, когато иска да отиде на басейн или до Дупница и попита защо парите им трябва да отиват в други общини, а не в община Благоевград?

Друг от общинските съветници – д-р Павлин Янкулски изрази обратна позиция и категорично заяви, че в Благоевград има да се решават много по-големи проблеми, които не търпят отлагане и че изграждането на увеселителни съоръжения не е сред приоритетите.

Кметът Илко Стоянов реагира остро на думите на д-р Янкулски. Присъстващите граждани обаче го призоваха да се въздържа от лични нападки и апелираха за реален диалог, а не за обиди и обвинения.

Председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков също призова за запазване на добрия тон и припомни, че по същество точката ще бъде гласувана този петък на предстоящото заседание на местния парламент, където гражданите ще имат възможността да зададат своите въпроси и да чуят всички гледни точки, относно поемането на

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене