Киев: Украйна няма да приеме сделка, включваща отстъпване на територии

Русия се готви за превземането на оставащата част от Херсонска област и планира придвижване към Запорожие – това показват анализите на американски експерти.

Войната вече е навлязла в третата си, решаваща фаза, смята украинската страна. В момента най-активни са действията около Бахмут, който се намира на административната граница на самопровъзгласилата се Луганска народна република.

Съветник на президента Зеленски заяви, че Киев няма да приеме никаква сделка с Москва, която включва отстъпване на територии.

“Руските сили трябва да напуснат страната и само след това подновяването на мирния процес ще стане възможно”, каза Михайло Подоляк.

Украйна обяви как ще изразходва 40-те милиарда долара, които й отпускат САЩ. Парите ще отидат предимно за оръжие и за разузнавателна подкрепа.

В среднощното си обръщение, президентът Зеленски каза, че войната продължава и всеки украинец трябва да грижи за отбраната на страната.

“Ситуацията в Донбас е изключително трудна. Русия продължава атаките срещу Словянск и Северодонецк. Въоръжените сили на Украйна устояват на тази офанзива. Всеки ден, в който нашите бойци объркват плановете на Русия, нарушават ги, е конкретен принос към приближаването на главния ден. На деня, който очакваме и за който се борим – Денят на победата”, каза той.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене