Kathimerini: Алексис Ципрас проведе нов кръг преговори с гръцките фермери

След втория кръг преговори между министър-председателя Алексис Ципрас и гръцките фермери, провел се в четвъртък, правителството се надява да види затихване на техните протести по пътищата на страната, пише Kathimerini.
Ципрас се срещна с представители на протестиращите фермери и им отправи предложения, според които фермерите с нисък доход няма да имат нуждата да плащат данъци. „Срещу себе си имах фермери, здраво работещи хора, които не бяха част от малцинството, което бе глезено в последните няколко години“, каза Ципрас. „Трябва да фокусираме вниманието си върху по-голямата част от фермерите, които продължават да преживяват трудни времена“, добави той.
Сред предложенията има такова, според което тези, които печелят по-малко от 20 хил. евро годишно, няма да плащат повече данъци и осигуровки. Фермерите не показаха дали са убедени от правителствените предложения, но има индикации, че поне ще помислят относно това да прекратят протестите, блокиращи магистралите в страната.
„Сред нас се обсъжда дали да се оттеглим в Събота, защото хората са уморени. След това ще сме в готовност да се върнем към действия когато правителството се подготви да предложи пенсионните си реформи пред парламента“, заяви Гиоргос Мачас, фермер протестиращ на блокиран път в Централна Гърция.

Превод и редакция: Виктор Турмаков/www.focus-news.net

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене