1359 зрелостници от Пиринско се явиха на втори задължителен ДЗИ по предмет от профилираната подготовка

1359 зрелостници се явиха на втория задължителен ДЗИ по предмет от профилираната подготовка. За първия по рода си изпит, проведен вчера, бяха подадени 1421 заявления. Най-много – 347 ученици, искаха да покажат знанията си по английски език – ниво В2, следва география и икономика с 233-ма кандидати, биология и здравно образование – със 187, философия със 145.

За първа година се проведе и матура по музика с 9-има абитуриенти от паралелката с профил „Изкуства-музика“ на НХГ. Също така за пръв път зрелостници имаха възможност да покажат и знанията си по изобразително изкуство, като кандидатите бяха 16, предприемачество – с 23-ма желаещи, информационни технологии – с 53-ма, и информатика, предпочетена от 16 зрелостници.

Впечатление прави, че с въвеждането на профилите и последвалия избор на предмет за второ ДЗИ се забелязва спад на интереса към математиката. През годините по този предмет /като общообразователен/ се явяваха към 140-150 абитуриенти, при 56 сега /като профил/. Иначе най-непопулярна сред завършващите средно образование си остава матурата по физика – с едва 7 желаещи за областта, по химия – 5-има.

„Космосът, „умният град“ и естетическият вкус са сред темите, по които писаха зрелостниците на втората задължителна матура вчера. В зависимост от избрания предмет някои създаваха текст или софтуер, други решаваха практически казуси. Най-много абитуриенти провериха знанията си по чужди езици. Част от избралите матура по история и цивилизации анализираха информационни източници по темата за овладяването на Космоса. Останалите разсъждаваха върху особеностите на политическото развитие на България между двете световни войни на XX век.

Защо Бургас може да бъде определен като „умен град“? – беше въпросът по география и икономика.

Казусът на изпита по философия изискваше размишления за естетическия вкус. Решилите да пишат есе имаха избор между два фрагмента от философски текстове: „…човек не е нищо друго, освен това, което сам се направи“ (Жан-Пол Сартр) и „В цялата вселена всичко, което искаме и върху което можем да въздействаме, може да се употреби и само като средство; единствено човекът и с него всяко рационално създание е цел сама по себе си“ (Имануел Кант, „Критика на способността за съждение“).

Явилите се на изпит по предприемачество решаваха казус, пред който е изправен производител на храни. Задачата им беше да анализират, синтезират и оценят проблематична ситуация и да изберат алтернативно решение“, съобщиха от МОН.

Съществена новост, продиктувана от новия закон и учебни програми, е, че завършващите професионални гимназии вече задължително трябва да изберат и да положат като втора матура държавен изпит по теория и практика за придобиване на степен на професионална квалификация /ДИППК/. Т.нар. матура по професия е в три варианта – писмена тема, тест и дипломен проект.  Конкретно за област Благоевград заявление за явяване на ДИППК подадоха 953 зрелостници от 19 училища /18 професионални гимназии и Спортното училище/. 604, или две трети от дванадесетокласниците, избраха защита на дипломен проект, 297 – изпитна тема, и 35 – тест.

И тъй като на самите изпити в училищата не се допускат външни хора, репортер на „Струма” отиде ден по-рано в Професионалната гимназия по икономика „Иван Илиев” в Благоевград, където всичките 102-ма дванадесетокласници от четирите паралелки избраха защита на дипломни проекти. До късния следобед на 19 май в училището цареше трескава подготовка.  Директорът Ася Бояджиева оформяше документация, а учители подреждаха четирите изпитни зали така, че в единия край да е разположена изпитната комисия и конкретното място на явяващия се абитуриент, който не само да представи с презентация своя проект, а и да може да го защити. След последна проверка на камерите и видеонаблюдението сградата бе запечатана  и отпечатана вчера към 7 часа сутринта.

По график, разделени на групи, завършващите специалностите „Икономическа информатика”, „Оперативно счетоводство”, „Икономика и мениджмънт” и „Банково дело” бяха допускани в сградата поетапно. Самият изпит в частта си по теория започна в 8.30 часа и приключи към 16 часа. Учениците заставаха пред четиричленна комисия, като трябваше да защитят подготвените в продължение на 5 месеца проекти. Съответно всеки от изпитващите попълва оценъчна карта и след „сверяване“, оформяне на протоколи, документация се обявяват резултатите.

„Честно казано, изпитът по професия е по-труден. По български език и литература просто сядаш и пишеш, а тук трябва на момента да се отговаря на въпроси, да защитиш и аргументираш своя проект“, сподели Александра Караколева от 12 „б“, чийто проект е за производство и продажба на сокове.

Впечатление направи, че всички дванадесетокласници бяха изключително стилни и елегантни, а мнозина репетираха увода си за пред изпитващите, оправяха прически и аксесоари в двора на ПГИ. Повечето заложиха на дрескод бяло с черно и вещо разясниха, че при защитата съществено значение има както самата разработка, така и външният вид и езикът на тялото, защото колкото и да е хубав един продукт, то продажбата се определя и от представянето по подходящ начин.

„Не беше трудно, тъй като смятам, че съм добре подготвен. Иначе след презентацията комисията, даже и директорката, ми задаваха въпроси, а представителят на РУО ми гледаше дипломния проект „под конец“, разказа един от първите излезли след изпита – Мартин Ушатов от 12 „в“, с проект на тема „Счетоводен модел за придобиване на дълготрайни материални активи”. Той, както и съученикът му Салих, представил разработка за организацията на ДДС и акцизите на Република България, даваха напътствия на предстоящите да влязат, като ги съветваха да бъдат спокойни, уверени и да не бързат.

„Безспорно вариантът с дипломните проекти като държавен изпит за придобиване степен на професионална квалификация е по-натоварващ за учениците, и най-вече за колегите учители. От друга страна обаче, дава по-голяма сигурност и увереност на учениците относно придобитите от тях „меки“ умения и възможностите за професионална реализация”, коментира директорът на ПГИ Ася Бояджиева. Тя сподели и че трите варианта/възможности на матурата по професия са разяснени на нарочни родителски срещи, като само един-двама обмисляли изпитна тема, но учителите се постарали да мотивират зрелостниците, че въпреки петмесечната целенасочена подготовка, множеството репетиции, необходимостта от получаването на положителна рецензия за допускането… именно дипломният проект е един от начините за сформиране на трайни знания и подготовка.

В периода 30 май – 1 юни абитуриентите на ПГИ ще защитават разработките си на практика, като в зависимост от избраната тема ще провеждат интервюта с клиенти, ще осчетоводяват продукти, ще изработват динамични сайтове, флайъри…

На проведената вчера матура по професия са анулирани две изпитни работи на дванадесетокласници от Благоевградската професионална гимназия. Там за вариант на полагане на ДИППК е избрана изпитна тема. Единият зрелостник е „изгорял“ заради опит за преписване, тъй като у него е намерен втори телефон. Другият е написал имената си върху листа и е нарушил анонимността на изпитната работа.

„Смятам, че въпреки предизвикателствата, свързани с новия формат/варианти, с общи усилия се справихме успешно с настоящата кампания по организирането и провеждането на държавните зрелостни изпити и държавните изпити за придобиване степен на професионална квалификация”, коментира началникът на РУО Ивайло Златанов, който заедно с експерти бе на място във физкултурния салон на V СУ, където директорите идваха да предадат изпитните работи от матурите по предмет от профил.

Като едно от предизвикателствата Ивайло Златанов посочи първите по рода си матури по чужд език според начина на изучаване в съответното училище, а именно от ниво В 1, В 1.1, през В2 до В 2.1.

Днес в обособения оценителски център в благоевградското VІІІ СУ ще се проведе инструктаж на учителите, които ще проверяват матурата по български език и литература. Целта е да се създаде необходимата организация, така че изпитните работи да бъдат оценени в определения срок и тръпнещите в очакване дванадесетокласници да научат  резултатите си по БЕЛ до 8 юни.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене