За пореден път: променят учебното съдържание

За пореден път учебното съдържание ще бъде променено. Това стана ясно от интервю пред БНР на министъра на образованието Николай Денков. „Направихме преглед на програмите и на учебното съдържание. Вече са ясни заключенията, къде са най-големите проблеми“, заяви той. Денков добави, че се положат усилия да се направят промени в материала, без от това да губят учениците.

По думите му образованието е сравнително консервативна система и затова са необходими поне 2-3 години, за да се видят реални резултати.

Денков уточни, че освен промяната в съдържанието, трябва да се промени и начинът, по който се представят материалите.Промяната на учебните програми ще зависи от ученици, учители, родители

Инициативата за промените бе обявена преди месец от МОН, а преди дни излязоха и резултатите от проведени анкети сред учениците

„Работа на учителите е да уцелят кое как може да се каже за децата в съответната възраст. Това е опит, който учителите имат, а академичните преподаватели нямат. Идеята е учителите да станат водещи“, заяви министърът.

Той коментира и темата за продължителността на учебната година. Нашата учебна година е най-късата в целия Европейски съюз и в съседните ни страни. Разликата е значителна – с 25% по-малко от средната, каза министърът. По думите му идеята е учебната година да започва седмица преди 15 септември, примерно на 7 септември. Така от 1 до 3 клас да учат до 15 юни, а от 4 до 6 клас да са до 30 юни“, допълни Денков.

Министърът заяви, че с Бюджета за следващата календарна година учителските заплати отново ще бъдат актуализирани.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене