Якоруда става партньор на ЮНЕСКО в опазването на културното наследство

Изпълнителният директор на Регионалния Център на ЮНЕСКО Ирена Тодорова и кметът на община Якоруда Мехмед Вакльов подписаха Меморандум за сътрудничество с обща цел опазване на нематериалното културно наследство.

„Опазването на културното наследство е особено важна част от моята работа, тук има традиции, които никога не са прекъсвали и надявам се заедно с Регионалния център на ЮНЕСКО да обединим усилия и да популяризираме културните богатства в нашия регион.

В Якоруда съществува особен дух на толерантност между различните религии и общности, хората споделят културата си, пазят я заедно, празнуват заедно, въобще – познават се. Тази среда трябва да се съхранява с всички средства, а работата ни с ЮНЕСКО само ще допринесе за това. Ще направя всичко възможно развитието на общината да премине и през развитието на културния туризъм, където местните обичаи и традиционната кухня се явяват притегателен център за гостите на града“, каза кметът Вакльов.

„Благодаря на Община Якоруда и на г-н Вакльов за гостоприемството, както и за усилията да съхранява идентичността на града, именно през опазването на нематериалното културно наследство“, каза Тодорова, изпълнителен директор на Регионален Център София – ЮНЕСКО.

Тя допълни още, че именно младите хора са ключовата връзка между силата на обичаите и модерния свят, между традициите и съвременния им прочит. Срещата се състоя по време на международен младежки обмен по програма Еразъм, на който присъстваха 25 младежи от България, Румъния, Гърция, Сърбия и Северна Македония.

Община Якоруда предостави възможност на участниците да се потопят в живите традиции на града, като станаха свидетели на традиционен якорудски обичай „Топене на белези“, на изпълнение на фолклорния ансамбъл на Читалище „Светлина – 1907″, опитаха и традиционната за региона кухня.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене