За пета година Брежани отбелязва празника на кестена

празник-кестен-брежани

Вкусни гозби с печени и варени кестени ще опитат стотици гости от страната и Македония в село Брежани. Петият поред празник на кестена се провежда днес  .

Кестените са емблемата на някогашното миньорско селище. Благодарение на тях то е известно не само в страната, но и в чужбина. Няма по-вкусен и по-хубав кестен в цяла България, кълнат се тукашните жители. Затова те го почитат със специален празник, чието начало бе през 2010 година. Смятат да направят и кестенова плантация, за да си докарват доходи от продажбата на кестени.

Днес  италианецът Мауро, който живее в селото, ще почерпи с вкусни кестени по специална рецепта. Те ще бъдат гарнирани и с младо вино. В кулинарната изложба ще има още топли баници, уханни пити, десетки ястия. Ще бъде подредена и етнографска изложба от Брежани и македонския град Делчево на площада. Танцов ансамбъл и мъжка певческа група „Веселие“, женска певческа група и деца от Брежани, фолклорен ансамбъл от Делчево ще се погрижат за доброто настроение на местните хора и техните гости.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене