Джо Кокър: Най-силната емоция е да застанеш на сцената и да видиш всички тези хора пред себе си

Всеки, който го е чул поне веднъж, няма как да забрави нито гласа му, нито движенията му на музикалната сцена. Джо Кокър, легендата на блус и рок музиката, британецът с неповторимата дрезгавина в пеенето си. Човекът с тембъра, който сякаш е пълен с пясък и сексапил. Певецът, който имаше силата да докарва меломаните до лудост. Великият изпълнител, който е сред най-големите таланти в музиката за всички времена, се ражда на днешната дата през 1944 година в Шефилд. Животът му обаче не е само цветя и рози, Кокър е доказателство, че и най-големите в дадена област са изтъкани от плюсове и минуси, от добри и лоши качества. Което пък ги прави особено интересни и истински за всички техни фенове. А е сигурно, че британският певец има последователи на всички континенти. И никога няма да бъде забравен, защото оставя огромно музикално наследство в над 40-годишната си кариера на сцената. През 70-те години злоупотребите с наркотици, цигари и алкохол водят до неприятни последствия. Самият Кокър признава, че е пушил по 40 цигари на ден, което дава отражение на гласа му. Изчиства се от наркотиците през 80-те години на миналия век. За това, според певеца, съдейства втората му съпруга Пам, която му помага да се възстанови и да поеме отново по своя музикален и славен път.

Любопитно е, че първата му работа не е да пее, а е газов монтьор. Започва музикалната си кариера на 15 години като член на групите The Avengers (където пее под името Ванс Арнолд), Big Blues (1963) и The Grease Band (1966). Първият му голям хит, който влиза в британските топ класации, е „With a Little Help From Мy Friends“, кавър на великите музиканти от „Бийтълс”. В началото на своя музикален път впечатлява публиката предимно с кавъри. През 1969 година Джо Кокър взима участие в рок фестивала в Уудсток. Дуетът му с Дженифър Уорнис – „Up Where We Belong“, става световен хит и печели както Grammy, така и наградата на Академията. Там някъде започва неговият път към световната слава, следват десетки концерти по всички краища на света всяка година.

Джо Кокър е удостоен с ордена на Британската империя през 2007 г. Певецът е и носител на Грами от 1983 г. По време на впечатляващата си кариера създава незабравими хитове като „You Are So Beautiful“, „Unchain My Heart“, „Up Where We Belong“, „You Can Leave Your Hat On“, „Summer in the City“ и още много други. Автор е над 40 албума, от които 22 са солови. На 22 декември 2014 г. губим още един от най-големите таланти в музиката – Джо Кокър, който напуска този свят на 70-годишна възраст. Но завинаги ще остане в сърцата на меломаните с невероятните си изпълнения и специфичния си глас.

Представяме ви негови мисли за музиката и феновете:

Истината е, че когато бях малко момче, много обичах да си играя на каубои и родителите ми започнаха да ме наричат Каубоя Джо. Това е, така си и остана и през всичките тези години никой не ме е наричал Джон.

Имам нужда да споделям всичко чрез гласа си и затова моите фенове са лоялни към мен толкова много години.

Имах късмет, че за своята дълга кариера аз записах няколко песни, с които много хора свързаха своите лични ярки спомени.

Мога да слушам всяка музика, и аз винаги се вдъхновявам за нова музика. Без да слушам други артисти е невъзможно да работиш над себе си.

Светът без блус е пуст.

Можете да ме наричате Господин Късметлия!

Обичам целия процес на създаване на музика и представянето й пред публика, но със сигурност най-силната емоция е да застанеш на сцената и да видиш всички тези хора пред себе си. Неповторимо е и знам, че докато феновете идват на концертите ми, аз ще продължавам да правя турнета.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене