Събор в Баничан за храмовия празник на църквата „Св.Св. Константин и Елена“

Църковното настоятелство при църквата „Св.Св. Константин и Елена“ се събра, за да организира подготовката на отбелязването на предстоящия храмов празник. Църковният ден на Св.Св. Константин и Елена отбелязва прехода от пролет към лято и е много тачен в село Баничан. Традиционият събор се провежда на така наречената Костадинова поляна.

Диана Пелтекова, църковен настоятел, припомни историята на местният храм. “ В началото на 70-те години местен жител – дядо Иван Качаров, поставя едно обозначение -метален кръст, застопорява го в бетонно блокче и поставя надпис, че това е Св.Константин. Времето за построяване на храма идва в края на 80-те години. През 1988 г. тогава действащото църковно настоятелство и местна дейна жена-Тодорка Узунова, която е дъщеря на дядо Иван Качаров, всички задружно решават да издигнат върху старите основи храм „Св.Св. Константин и Елена“. Храмът е построен за една година, от есента на 1988 г. до есента на 1989 г. „, пояснява г-жа Пелтекова.

В Деня на светите Константин и Елена миряните се събират в храма за празничната света литургия. Следва благодарствен обяд. Накрая -празнична програма с музика, песни и хора. Църквата се намира на много красиво място, обградена от природата, атмосферата е зареждаща, освобождаваща от всякакво напрежение.

На предстоящия църковното настоятелство очаква да посрещне вярващи не само от Баничан, но и от град Гоце Делчев и околността.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене