Йордан Цонев: Закъснели антикризисни мерки без фокус и програма. В продоволствена криза властта не подкрепя селското стопанство

Обявените днес от правителството антикризисни мерки са закъснеели и нямат фокус. Това коментира в кулоарите на парламента зам.-председателят на ДПС и на ПГ на Движението Йордан Цонев, председател на Бюджетната комисия в НС.

Мерките не са достатъчно таргетирани и с ясни цели, за да отговарят на ситуацията, в която се намират и бизнесът, и хората, коментира Цонев. Според него по-голямата част от мерките са насочени към потреблението, което ще стимулира инфлационните ефекти.

Най-лошо впечатление в тези мерки ни прави отсъствието на селското стопанство като фокус, който трябва да бъде най-ясно застъпен, изтъкна Цонев. И цитира вчерашното изказване на шефа на централната банка на Великобритания, подчертавайки, че хора от неговия ранг се изказват веднъж на 10 години.

„Той съобщи, че светът е изправен пред реална продоволствена криза. Днес, това се потвърждава и от водещи световни фирми. А ние – в условията на продоволствена криза, не подкрепяме нашето селско стопанство. Какво направиха още преди два месеца всички останали страни? Огромни пакети във Франция – само за селското стопанство, в Испания, в Италия, в Германия за фермерите. В Испания пакетът е от 16 млрд. евро, по-голямата част от който е за селското стопанство“, даде изключително показателен пример Йордан Цонев. И припомни, че Испания е страната, която има втори или трети най-голям дълг в Европа, но взема адекватни мерки, за да спаси цели свои браншове.

ДПС проведе среща с всички браншови организации от селското стопанство. Проведе още през април разговори и с работодателските организации. Имаме абсолютно готов пакет от мерки и чакаме само да се отвори бюджетната процедура, за да ги внесем. Защото предложенията ни засягат бюджетни разходи, съобщи зам.-председателят на ДПС.

Правителството няма никакво желание да води диалог с опозиционните партии и с другите организации. И животновъди, и растениевъди ни казаха, че кабинетът няма никакъв диалог с тях, коментира още народният представител от ДПС. И продължи: „Казаха ни, че в момента се закриват цели ферми, животните се колят и продават. Една ферма се възстановява средно между 5 и 10 години. И в условията на тази жестока продоволствена криза, която се задава, ние нямаме и един лев фокус към селското стопанство.“.

Второ, какви са макроикономически ефекти? Всички мерки ще бъдат проинфлационни, до голяма степен това е неизбежно. Но, все пак можеше да не се изземват част от средствата под формата на данъци и сега да се връщат, защото така се включват в цените на продуктите, които хората консумират, каза председателят на Бюджетната комисия в НС. Той изтъкна, че в Испания и във Франция се предвижда точно това – данъчно облекчение, за да не се изземват парите един път от хората, да се трупат, примерно, в енергопроизвеждащите дружества и да се вземат оттам, за да се върнат към хората и бизнеса.

Така, че нашето отношение е по-скоро отрицателно – закъснели мерки без фокус и без ясна програма, обобщи Цонев.

Зам.-председателят на ДПС коментира и отказа на управляващите за допуснат за разглеждане в Комисията по енергетика и в пленарна зала законопроекта на ДПС, който предвижда необоснованите свръхпечалби на ВЕИ-тата и на държавните дружества да бъдат преразпределени към бизнеса, общините, училищата, детските градите. Този проект има пряк икономически резултат – намалява инфлацията.

Не допускат проекта ни в зала. Преписаха го и сега искат да подкрепим техния. Първо трябва да отговорят на въпроса: Защо? Дори разговори не проведоха. А ние помагаме на хората. Това е отказ от диалог в условия на криза, коментира Цонев. И заяви: „В управляващите има усещане за самодостатъчност. В такава криза обаче никой не си позволява да действа сам.“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене