Обявиха обществена поръчка за 5- звездния затвор в Самораново

Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” стартира обществената поръчка за намиране на строител за новия затвор, който трябва да изникне в дупнишкото село Самораново. Наша справка в Агенцията за обществените поръчки показа, че строителството на мегацентъра за лишени от свобода ще струва до 28 271 627,47 лв. без ДДС или 33 925 952 лв. с ДДС. Както сме писали, финансирането се осигурява от Норвежкия финансов механизъм чрез проект, спечелен от Министерството на правосъдието на стойност 17.5 млн. евро, което е около 35 млн. лв. Постъпилите оферти за строителството ще се отворят на 7 юни, затворът трябва да е готов през март 2024 г. А преди дни на брифинг в София от министерството са представили проекта за затвора, който ще е за 400 лишени от свобода, ще има обучителен център за надзиратели и хотелска част.

В светли стаи като в хотел ще излежават присъдите си осъдените. От представената мултимедия се вижда, че всяка килия ще има по две легла, бюро, рафтове за личните вещи и ще разполага със самостоятелен санитарен възел. Решетки на прозорците, които ще гледат към Рила, няма да има. В преходни жилища пък ще се настаняват затворници, на които предстои да излязат на свобода.

Ще се обособи сграда за администрация, която ще има топла връзка към корпуса на затвора. Ще има стъклени прегради, а новата конферентна зала ще е също ще е с изглед към Рила. Площта, на която ще се реализира проектът, е 151 969 кв. м, ще вдигнат нови сгради с разгърната застроена площ 13 592,83 кв. м и ще се преустроят съществуващи с площ 7 595,50 кв. м. Затворът ще е разделен на две зони, първата ще с повишено ниво на охрана. Там ще се строи сграда за администрация и корпусът с 200 килии. Ще се преустрои съществуваща сграда за складове, кухня, перално, медицински и спортен център на закрито за лишените от свобода. ще се строи училище, зала и библиотека, старо хале ще се преустрои за производствени нужди, където затворниците ще работят. ще се вдигне параклис и ще се оформят спортни площадки.

Втората зона ще е с по- лек режим на охрана. Там ще се построи нова сграда за център за обучение на персонала и служители, съществуваща сграда ще се преустрои за хотелска част към центъра за обучение на персонала и служители. Преходното отделение за излизащите на свобода ще се вдигне от нулата. Ще се преустрои стара сграда за социален център. Тук също ще има спортна площадка, ще се оформи и паркинг.

Както сме писали, проектът разбуни духовете в Самораново, хората се страхуват, че в селото, което се води курортно, ще има стотици затворници. В Самораново вече има затворническо общежитие. Отделно саморанци треперят, че вдигането на мащабния комплекс ще ги остави без вода. Пословични са проблемите в селото с качеството на водата и непрестанните аварии на водопровода. Проведоха се няколко срещи в селото и в Министерство на правосъдието заради възраженията на местните, но проектът си върви с пълна пара.

Саморанци настояват държавата да се ангажира да отпусне пари за мащабна подмяна на водопровода, ако иска да строи, но за момента няма такива индикации. В края на миналата година община Дупница тегли заем от 1 млн. лв., за да финансира спешни ВиК ремонти в селата Самораново, Яхиново и Крайници . За Самораново пък вече от 3-4 години в МРРБ отлежава проект на общината за около 4 млн.лв. за цялостна подмяна на мрежата, по който обаче няма никакво движение. А миналата година през май жителите на селото на два пъти излизаха на протест, показвайки мътната вода, която тече от чешмите им и жалейки се от непрестанните аварии.

Заради притесненията на хората към проекта беше добавено изграждането на локална пречиствателна станция за отпадни води на място. „Поради факта, че отпадните води от обекта са много повече от допустимите количества, които може да бъдат заустени в селищната канализационна мрежа, е предвидено да се изгради локалната пречиствателна станция за отпадни води.”, пишат възложителите от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”. Обявеното количество, което ще се излива от затвора, е от порядъка на 138,23 л/сек. Те ще се отвеждат към пречиствателната станция, където ще се събират в резервоар за поливни и измивни нужди. Кметът на Самораново Райко Цветков коментира, че новият затвор ще е ситуиран на терен, който е най- ниската точка в селото и водата ще отива първо там. Според информацията, нужното количество вода за захранване на обекта е 0,61 л/сек. Резервоарът пък ще е с обем от 100 куб.м. В затвора ще имат и сондажен кладенец с дебит от 3,77 л/сек. Но новият затвор си има всички документи, още през април 2020 г. е била издадена виза за проектиране от гл. архитект на община Дупница, на база която е изготвен инвестиционен проект. Той вече е минал съгласуване и са издадени положителни становища за присъединяване към мрежите на „ВиК Дупница, ЧЕЗ и газоразпределителното дружество, „да” са казали и от пожарната.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене