Монтажът на мантинели и пътни знаци между селата Полето и Брежани ще се забави, АПИ обяви обществена поръчка за 42,5 млн. лв. за Югозападния район

Мантинелите и маркировката на пътя между селата Полето и Брежани в община Симитли ще се забавят и вероятно ще бъдат поставени до края на годината. Причината е, че заради завишени стойности на действащите договори за доставка на ограничителни системи и пътни знаци работа не се възлага. От АПИ са обявили обществена поръчка за 6 обособени позиции, като за Югозападния район, включващ областите Благоевград, Кюстендил, Перник и София, прогнозната стойност на поръчката е 42 598 403 лв. без ДДС, като срокът за подаване на документи за участие е до 1 юни.

Това е отговорът на регионалния министър Гроздан Караджов, който вчера народният представител от ПК ГЕРБ-СДС Стефан Апостолов получи. Въпросът за маркировката и обезопасителните съоръжения на ремонтирания път за село Брежани бе поставен за първи път преди 3 месеца от депутата от Симитли по време на парламентарния контрол. Тогава регионалният министър обясни, че участъкът ще влезе в инвестиционната програма на АПИ след приемане на държавния бюджет, но все още няма поставен нито един линеен метър пътна маркировка и мантинела.

На 30 април депутатът отправя второ писмено запитване, тъй като пътят е северен и съществува опасност от катастрофи. В отговора си министърът на МРРБ посочва, че обектът е преходен и ще бъде завършен до края на 2022 г. Текущият ремонт е извършен от ДЗЗД „Пътно поддържане област Благоевград“, като полагането на настилките е приключило, а хоризонталната маркировка, пътни знаци и мантинели предстои да бъдат изпълнени по други договори. Областно пътно управление е подало заявки за пътните принадлежности, които предстоят да бъдат одобрени. Тъй като прогнозните стойности по действащите договори за поддържане на републиканската пътна мрежа, в това число и за доставка на ограничителни системи на пътя и маркировка, са надвишени, работа не е възлагана, а на 6 април е обявена обществената поръчка от АПИ. В заключение регионалният министър посочва, че не иска да се губи нито ден, тъй като сега е сезонът на ремонтите на пътищата.

„Лично аз не съм удовлетворен от отговора, който получих, защото в него се посочва, че двете неща се предвижда да се случат до края на 2022 г. Това означава, че ни предстои още един есенно-зимен сезон, в който ще пътуваме по пътя със страх от инциденти, като този от месец февруари, при който млад мъж падна с колата си в крайпътното дере. Отново апелирам към министър Караджов и Агенция „Пътна инфраструктура“ да подходят по-сериозно по въпроса, защото няма по-ценно нещо от човешкия живот! Мантинелите и маркировката трябва да бъдат готови до края на лятото, иначе рискуваме да останем без такива и до края на зимен сезон 2022-2023 г. Питам кой тогава ще понесе отговорност, ако стане инцидент?!“, заяви депутатът Стефан Апостолов.

Припомняме, че причината за двата граждански протеста, които се проведоха в Симитли, беше не само заради забавеното пускане на моста, но и заради липсата на мантинели и маркировка по пътя между селата Полето-Брежани и за разрушените тротоари след ремонт на пътната агенция.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене