Общински съвет – Сандански прие декларация относно членството на Република Северна Македония в Европейския съюз

С единодушие от присъстващите съветници, Общински съвет – Сандански прие декларация относно членството на Република Северна Македония в Европейския съюз. Чрез нея общинските съветници осъждат различните форми на антибългарска политика, насочени към България и местните граждани с българско самосъзнание в Северна Македония, и отправят апел към българското правителство да се придържат стриктно към Рамковата позиция за членството на РС Македония в ЕС и декларацията, приета единодушно от 44-то Народно събрание.

Съветниците са категорични, че България трябва да даде път за преговори за членство на Република Северна Македония, само ако бъдат спазени всички условия от Договора за добросъседство.
Правата на македонските българи трябва да бъдат гарантирани ясно и категорично, включително чрез записването им в Конституцията на Република Северна Македония, и трябва да бъдат спазвани.

Историческите манипулации и лъжи и македонистката пропаганда трябва да бъдат заличени от учебниците, а езикът на омразата да бъде преустановен категорично. Необходимо е също бързо и коректно придвижване на спорните въпроси в общата комисия по историческите проблеми.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене