Николай Събев: Протестите на превозвачите са свързани с политически искания

Протестите са свързани с политически искания. Това каза министърът на транспорта Николай Събев по повод протестите на превозвачите. По думите му в Министерството на финансите активно се работи да се създаде и предложи за обсъждане антиинфлационен пакет.

“Ние нямаме право едностранно като държава да намалим акциза върху горивата без съгласието на ЕК. Второ – ако намалим акциза и някой направи много ясна сметка с колко милиарда намаляваме приходите в бюджета, някой трябва да посочи с това намаление от кого да отнемем – от учителите, от лекарите, от децата, от пенсионерите. От кого да отнемем това намаление, така че да бъде балансиран бюджета?”, коментира пред медиите Събев.

Той заяви, че всеки ден в министерството има разговори с различни превозвачи. “Ние продължаваме да водим разговори. Става ясно, че нещата започват да се подреждат. Ние ще имаме национална транспортна схема, ние ще подготвим условията за развитие на транспортната икономика”, каза още той.

Представители на превозвачите също присъстваха на заседанието на комисията и потвърдиха, че ще излязат отново на протест. Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи заяви, че протестът им не е политически и че нямат диалог с правителството. Исканията им остават непроменени. Превозвачи подготвят сигнал до прокуратурата, за засилени проверки на тяхната дейност, които те окачествиха като репресивни мерки.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене