Местан: Задължителен вот ще навреди на ДПС

Местан

„Задължителният вот ще навреди на ДПС. Той ще навреди на политическата система и няма да излекува нито един порок, а ще го задълбочи“. Това заяви пред НС председателят на ДПС Лютви Местан, съобщава БГНЕС.

Местан каза, че ако се въведе задължително гласуване, което най-вероятно ще се случи, сметките са доста грешни. „Едно право не може да се превърне в задължение“, допълни Местан. „Това е нечестно спрямо българските граждани, защото ако те не припознаят никого в техните позиции, как ще гласуват за някого?“, попита той. Местан подчерта, че е циничен мотивът за задължителното гласуване за това, че той ще доведе до по-висока легитимност на представителните власти. „Ако имаме проблем със своята представителност и предвид ниската избирателна активност, тя не е висока, на първо място трябва да търсим причината в нас самите, да реформираме себе си и партиите си, за да ги направим по-атрактивни, по-ефективни, да спечелим доверието на гражданите и това да доведе до по-висока избирателна активност, а оттам и до по-висока представителност“, каза Местан. 

ДПС, в тази нелека ситуация, ще бъде фактор, който да спомогне за определяне на дата за предсрочни избори, заяви Местан.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене