Петков назначава проверка на „Южен поток“, защото е „инструмент на Путин“

Премиерът Кирил Петков още днес ще назначи проверка на „всички аспекти“ на „Южен поток“, защото според него международният проект е „инструмент“ за влияние на Русия на Балканите. Това обяви министър-председателят в началото на заседанието на Министерски съвет в четвъртък.

Малко по-късно от пресцентъра на Министерски съвет уточниха, че става въпрос за проверка на „Турски/Балкански поток“, който бе изграден след прекратяването на „Южен поток“.

„Нашите партньори виждат корупцията като основен инструмент за влиянието на Путин в нашия регион“, каза Петков, визирайки визитата си в САЩ. „Това, което ще направя като заповед още днес, е начало на пълна проверка на всички аспекти на „Южен поток“. Този тип проекти са точно това, което се говори – използват се за инструменти за външната политика от страна на Путин“.

„Южен поток“ предвиждаше изграждането на нова газопроводна система за доставки на природен газ от Русия до ЕС, с технически капацитет от 63 милиарда кубични метра газ годишно. Планираше се морски и сухоземен газопровод. През 2015 обаче „Газпром“ (с 50% дял в проекта) отправи предложение за прекратяването му, след като ЕК видя несъответствие с общото законодателство. В крайна сметка краят на „Южен поток“ даде началото на „Турски поток“.

На заседанието премиерът добави още, че България има „доста голям напредък“ за намиране на заместващи F-16 самолети като алтернатива на поръчаните, но забавени машини. „Министерството на отбраната продължава с намирането на заместващи самолети, така че българското небе да остане защитено“, допълни Петков.

Припомняме, че САЩ отложиха с 2 години доставката на 8-те самолета F-16, за които България вече е платила. Според двама бивши министри на отбраната – Тодор Тагарев и Велизар Шаламанов – причината е, че Вашингтон се опасява от изтичане на секретни данни за машините в посока Русия.

Преди седмици финансовият министър Асен Василев заяви, че няма неустойка за забавянето на доставката на изтребителите F-16.

„Днес ще обсъдим част от резултатите, които постигнахме по време на нашето посещение в САЩ. Потвърждавам, че сме договорили два кораба с втечнен газ за юни месец – на цени, значително по-добри от цените на европейските пазари и на „Газпром“. Министерството на енергетиката ще продължи с допълнителните преговори за дългосрочни доставки, това ни дава възможност за първи път да имаме диверсификация“, каза още днес Петков.

„За нас най-важно е българите да имат най-добрите цени, без да се разчита на един доставчик, който едностранно да нарушава условия и договори – това беше една огромна победа“, заяви той.

Министерски съвет ще обсъди и дерогация за намаляване на акциза за електроенергията и газа, което Петков предложи още преди няколко дни – „така че да имаме възможност цените на тези два много важни за българската икономика елемента да бъдат намалени“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене