Три книги, които предрекоха бъдещето

Вече знаем за множество филми, които успяха да предскажат бъдещето. В някои популярни книги от миналото също можем да се натъкнем на любопитни събития, които не е изключено да се случат.

Нека разгледаме три от най-известните книги предсказващи бъдещето:

1. „1984“, Джордж Оруел

Източник: iStock/Getty images

„1984“ на Джордж Оруел е една от най-четените и търсени книги през последните години, за което си има причина. Популярното четиво, написано през 1948г., ни показва как според автора през 1984 г. светът ще е разделен на три части и ще воюва помежду си, а хората ще са ограничени и непрестанно наблюдавани от Големия брат. Той пише също за контрол върху езика, взаимоотношенията и разбирането за живота като цяло. С тази си творба, авторът иска да се противопостави на тоталитаризма и изобличава няколко от най-грозните му черти.

2. „ Прекрасният нов свят“, Олдъс Хъксли

Източник: iStock/Getty images

Едно от най-ярките послания на „ Прекрасният нов свят“ е предупреждението, което Хъксли отправя за засилващата се опасност от бързоразвиващите се технологии. Използването на научния и технологичния напредък за контролиране на обществото, може да даде повече власт на тоталитарните държави да променят начина, по който човешките същества мислят и действат. Според него, употребата на множество електронни устройства ще завладее всички жители на Земята.

3. „451 градуса по Фаренхайт“, Рей Бредбъри

Източник: Thinkstock/Guliver

Когато вечер включвате телевизора си с плосък екран или поставите слушалките си, то показвате, че сте олицетворение на антиутопичната визия, която Рей Бредбъри описва в своята книга „451 по Фаренхайт“ от 1953 г. В романа хората се бомбардират с развлечения, вместо да си говорят и да изграждат здравословни взаимоотношения. Много по-лесно е да сложим слушалките и да забравим за четенето на книги. Това описва в своята книга Бредбъри. Напротив, в неговия свят те дори не са препоръчителни.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене