Струмяни и Берово с общ проект за борба с горските пожари

В рамките на шестата дейност по ИПП проект „Доброволци отвъд границата”, който се изпълнява от програма Интрект за трансгранично сътрудничество на Република Македония и България, участваха млади хора от България заедно със свои връстници от Берово в обучение за повишаване на информираността и теоретично запознаване с природни бедствия със специален акцент върху пожарите.

„Ние сме се събрали тук, за да реализираме дейност номер 6 в самото приложение на проекта, която е да организираме съвместно обучение на млади хора от местните общности и да повишим осведомеността за природни бедствия.Това е двудневно обучение, в което има две части Берово и районите на Струмяни, Кресна и Сандански от България, ще бъдат запознати теоретично с природните бедствия, с особено значение на пожарите“, каза Наташа Каламадевска от Община Берово.

Събитието в Берово бе открито от кмета на община Струмяни Емил Илиев, който в обръщението си каза, че двете партньорски общини Берово и Струмяни са изцяло ангажирани да работят по проекти, насочени към справяне с природни бедствия.

„Община Берово и Община Струмяни като общини партньори сме изцяло ангажирани с работата по проекти, насочени към предотвратяване на природни бедствия и аварии. Доброволчеството е нещо, което е много важно за нас като местна власт и администрация, поради факта че трябва да има помощ от местното население за местните власти, а ние като мениджъри трябва да покажем интереса, който трябва да имат младите доброволци, за да имаме обучени хора, които да ни помагат в бъдеще да се справяме с природни бедствия. Искрено се радвам да видя много млади хора тук и се надявам, че ще продължим и занапред с реализирането на такива проекти, които започнахме или завършихме с партньора Община Берово, за да защитим съседните ни общини в Малешевската планина, да ги предпазим от пожари и различни катаклизми, заедно с млади доброволци от двете страни“, каза Емил Илиев, кмет на Община Струмяни.

На обучението представителите на TPPE Берово разясниха подробно и представиха процеса на гасене на пожара чрез повишаване на доброволчеството на младежите от двете общини, а също така бяха запознати с миналогодишните пожари в Малешево.

Днес в обучението е предвидена открита демонстрация за гасене на пожар, където ще имат възможност да се включат в гасене на пожар, както и презентация за оказване на първа помощ при евентуални природни бедствия.

В рамките на този проект през следващия период младежи от Берово ще участват в седемдневен уъркшоп в град Монтана в България, където ще получат сертификати за пожарникари. Основната дейност на проекта „Доброволци отвъд границата” е покупката на специални превозни средства за защита от горски пожари, с модул при зимни условия за обслужване на снегопочистване, единият за Община Берово, а другият за Община Сандански.

Иначе проектът по ИПП „Доброволци отвъд границата” се изпълнява от Община Берово в партньорство със сдружение „Заедно за Сандански” от Благоевград, като стойността на проекта е 397 000 евро и ще се изпълнява до юни тази година.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене