По случай Европейската нощ на музеите, Археологически музей гр. Сандански представя гостуващата изложба "Колекция гайдурки"

Заповядайте на Нощ на музеите в Сандански на 14 май

По случай Европейската нощ на музеите, Археологически музей гр. Сандански представя гостуващата изложба „Колекция гайдурки“ на Фондация „ЛЕБ И ВИНО“.

„Знанието намира онези, които искрено го търсят“.

Заповядайте на 14 май /събота/19:00 ч. на Нощ на музеите в Археологически музей гр. Сандански
Програма:
Начало 19:00 ч.
• Откриване на изложба „Колекция гайдурки“;
• Прожекция на информационно видео с архивни кадри от експедиции;
• Лекция и беседа на тема „Старовремската гайда“ с Яне Каменаров;
• Демонстрация на старинни гайдурки и мелодии за гайда с Фондация „ЛЕБ И ВИНО“.
КОЛЕКЦИЯ ГАЙДУРКИ ОТ СРЕДНА СТРУМА
Гайдурка е свирещата дървена част на гайдата, чрез която се звукоизвлича основната мелодия. Колекцията е собственост на фондация „Леб и Вино“. Състои се от около 20 стари гайдурки от района на Средна Струма, пространство, което включва Санданско-Петричката котловина и склоновете на ограждащите я планини-Пирин, Алиботуш (Славянка), Сенгелска, Беласица, Огражден и Малешевска.
Представени са образци от селата Яково, Клепало, Сенгельово, Кръстилци, Държаново, Цапарево, Лешница и др. В допълнение са и две гайдурки от с. Големо Бучино, Пернишко и гр. Прилеп, дн. в Република С. Македония.
Сбирката е резултат от 20-годишни теренни проучвания, експедиции, интервюта, събития, събори и срещи с местни гайдари или техни роднини. Водещо е било да се издирят все още живите стари майстори, да се улови и пренесе чрез техните спомени и умения „душата“ на съхраненото предание, тъй като те са изворът на информация за устройството, изработката и функцията.
Гайдурките, настроени по непреходните стандарти, въздействащи и неподвластни на времето са изработени, за да служат на битово ниво, а не за изява на сцена. Всяка гайдурка носи своя личен чар като глас, тъй като е част от инструмент, нетемпериран и независим от световно наложените късни стандарти за настройка и тоналност. Така те се превръщат в необикновен шедьовър, без да се цели това.
Вратите на музея са отворени за всички! Елате да „преживеем“ заедно мелодията!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене