Кметът Илко Стоянов е гост на събитие по повод 30 години от създаването на Правно-исторически факултет към ЮЗУ

Кметът на Благоевград Илко Стоянов бе официален гост на научна конференция „Право и общество в (пост) пандемичния свят“ , организирана от Югозападен университет „Неофит Рилски“ по повод 30 години от създаването на Правно-исторически факултет.
Форумът се проведе под патронажа на акад. Христо Григоров, д-р х.к. – председател на Българския Червен кръст. В него участие взеха учени, изследователи, представители от практиката и възпитаници на факултета, които обсъдиха актуални проблеми и предизвикателствата пред съвременното общество от гледна точка на правната и историческата наука, обществената, международната политика и медийната практика.

По време на приветственото си слово в рамките на конференцията кметът Илко Стоянов подчерта огромната роля на висшето учебно заведение за развитието на Благоевград през годините и за в бъдеще. „Развълнуван съм, защото освен в качеството си на кмет, присъствам на тази среща и като възпитаник на висшето учебно заведение. Енергията на този град е задвижена от няколко основни неща и едно от тях е Югозападен университет „Неофит Рилски“. Основаването му, даването на автономия, а след това и създаването на Правно-историческия факултет са едни наистина значими стъпки за града ни, за хората, които живеят и учат тук.
Винаги съм казвал, че студентите са не просто хора, които се квалифицират в дадена сфера, те са онези, които носят сериозна добавена стойност за обществото ни. Те са тясно свързани с образованието, т.е с бъдещето.

И днес, когато се намираме в едни нелеки времена, пред всички нас, пред всички Вас, стои едно голямо изпитание, с което сме длъжни да се справим, въпреки премеждията, въпреки периодът на пандемия и размирните времена – ние трябва да запазим силата на правото, да защитаваме истината. Именно те са нещата, които крепят цивилизованите общества“, каза кметът Илко Стоянов.

Във форума участие взеха ректорът на ЮЗУ проф. д-р Борислав Юруков, деканът на Правно-историческия факултет доц. Д-р Николай Марин, омбудсманът на Р България Диана Ковачева, представители на държавната и местната власт, бивши и настоящи ръководители на факултети към учебното заведение, общественици, студенти и граждани.
Научните доклади, представени по време на конференцията, ще бъдат публикувани в юбилеен сборник.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене