Газът в Европа поевтиня след като Русия започна да прави стъпки назад за плащането в рубли

Газът в Европа започна да поевтинава, след като „Газпром“ е изпратил писмо до европейските си клиенти, с което дава малка стъпка назад за плащането на синьото гориво в рубли. В него руската компания се опитва да увери европейските си партньори, че могат да продължат да плащат за газ, без да нарушават санкциите на Европейския съюз срещу Кремъл, съобщава Bloomberg.

В новото предложение за разплащане е записано, че чуждестранната валута, получена от купувачите, трябва да бъде обменена в рубли чрез сметки в Националния клирингов център на Русия. Според новото указание, паричните преводи на европейските контрагенти няма да бъдат превалутирани в Руската централна банка, а това ще става в клирингов център и няма да се минава през трети страни. В писмото на „Газпром“ се казва, че заповедта осигурява прозрачност на паричните потоци от чуждестранните купувачи.

В резултат на новите указания на „Газпром“ цената на газа падна до 96 евро за мегаватчас.

Припомняме, че Полша и България бяха първите, които получиха прекъсване на доставките заради отказа си да се ангажират с условията за плащане в рубли и обменът на валутата да се извършва през московската борса при неясен курс и време за извършване на обмена. Според българското превителство това е не само промяна в подписания с „Газпром“ договор, но и нарушава санкциите на ЕС.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене